wymiana sterownika klimy / wentylacja foteli

Moderator: Elninjo

jarkubiak
Posty: 76
Rejestracja: 24 paź 2017, o 20:28
Samochód: Superb III
Silnik: 2.0TDI (190KM)
Lokalizacja: Bytom

wymiana sterownika klimy / wentylacja foteli

Post autor: jarkubiak » 13 lip 2018, o 19:02

Witajcie,

Sorki ale będzie przydługawo...

Swego czasu pisałem o potrzebie posiadania schematu do podłączenia wentylowanych foteli - ogarnięte - podziękował.
Po pociągnięciu kabli i podłączeniu do oryginalnej instalacji przyszedł czas na wymianę sterownika klimy i tu zaczynają się schody.
Kupiłem zgodnie z Etką sterownik, który pochodzi z tego samego okresu produkcji i obsługuje te same funkcje co mój + dodatkowo wentylację - mój sterownik to 3V0907044CS, kupiłem 3V0907044CM. Okazało się, że przy dokładnie tym samym kodowaniu i ustawieniach adaptacji nie działają standardowe funkcje, które działają u mnie normalnie, czyli sterowanie klimą z poziomu ekranu dotykowego, włączanie AIR CARE, ogrzewania kierownicy itd - mimo, że w menu są widoczne, po dotknięciu wywala mi komunikat, że funkcja nie jest obecnie dostępna. Sprawdziłem kodowanie i adaptację - są takie same. Błędów brak - no może poza dwoma, które dotyczą trzeciej strefy klimy. Mimo, że wg konfiguratora Skody trójstrefowa klima nie jest powiązana z wentylacją, w ETCE sterowniki obsługujące wentylowane siedzenia są przeznaczone do trójstrefowej klimy.
Czy jest możliwe, że ze względu na wersję (określona końcówka) mogą występować różnice w oprogramowaniu, które nie podlega kodowaniu/adaptacji?
Nie mam już pomysłu co jeszcze można zrobić. Zależy mi na tym, żeby sprawdzić w miarę szybko zakupiony moduł, bo mogę go zwrócić. Ogólnie klima działa, mozna sterować nadmuchem, temperaturą, ale nie działają pozostałe opcje, które u mnie są dostępne. Poza tym nie działa też samo uruchomienie wentylacji - nie pokazują się wskazania poziomu grzania/wentylacji na wyświetlaczu, a zgodnie z instrukcją jest to niezbędne do uruchomienia wentylatorów...

Może ktoś ma pomysł co może być nie tak? Może w wersji MY2018 (to moja) musi być jeszcze nowszy sterownik (*końcówki D...)

Będę wdzięczny za każdy pomysł...
Pozdrawiam
J

jdef90
Posty: 364
Rejestracja: 30 kwie 2017, o 08:37
Samochód: Superb III
Silnik: 2.0TSI (272KM)

Re: wymiana sterownika klimy / wentylacja foteli

Post autor: jdef90 » 26 lip 2018, o 09:08

Cześć, właśnie kupiłem wentylowane fotele, udało mi się je kupić z oryginalnym panelem, ciekawe jak to się zakoduje u mnie....
Czy samo podłączenie było problemowe?

jarkubiak
Posty: 76
Rejestracja: 24 paź 2017, o 20:28
Samochód: Superb III
Silnik: 2.0TDI (190KM)
Lokalizacja: Bytom

Re: wymiana sterownika klimy / wentylacja foteli

Post autor: jarkubiak » 26 lip 2018, o 09:21

Zależy jak u Ciebie z elektryką. Ja też kupiłem razem z panelem ale jego wersja była za stara w stosunku do mojego auta, więc to że panel współpracował z fotelami o niczym nie świadczy. Musisz sprawdzić jaki jest Twój, co obsługuje i jakie mogą go zastąpić.

jdef90
Posty: 364
Rejestracja: 30 kwie 2017, o 08:37
Samochód: Superb III
Silnik: 2.0TSI (272KM)

Re: wymiana sterownika klimy / wentylacja foteli

Post autor: jdef90 » 26 lip 2018, o 12:09

Widzę, że w temacie się już grubo doktoryzowałeś... czy kojarzysz jakie sterowniki ze sobą współpracują?
ja mam 3 strefową klimę w STYLE z ogrzewaną przednią szybą, taki też udało mi się dostać panel... w aucie jest z 2015, do założenia będzie z 2016, na etykiecie część oznaczeń zgodna, część oczywiście inna...
u mnie końcówka AJ, na nowym panelu BJ

jarkubiak
Posty: 76
Rejestracja: 24 paź 2017, o 20:28
Samochód: Superb III
Silnik: 2.0TDI (190KM)
Lokalizacja: Bytom

Re: wymiana sterownika klimy / wentylacja foteli

Post autor: jarkubiak » 26 lip 2018, o 12:24

Aż tyle nie wiem, ale po dwóch podłączonych sterownikach i ich braku połączenia z dotykowym ekranem doszedłem do wniosku, że pewne funkcje nie są w pełni kompatybilne. Ja mam MY 2018. Wersja sterownika klimatyzacji z końcówką CS. Myślałem, że zakupiona CM będzie działać ale jednak okazało się, że jest wycofana przed wyprodukowaniem mojego modelu. Sądzę, że odpowiedni dla mnie jest taki z końcówką DH ale sa zbyt nowe i nie ma ich na rynku wtórnym, a nowy kosztuje ponad 3tys. Z tego co piszesz powinno działać. Ja na razie odpuszczam instalację w oryginale, mam zamówione zastępcze wentylatory, bo te oryginalne są sterowane magistralą LIN. Jak zdobędę kiedyś sterownik w normalnej cenie to wrócę do tematu. Na pewno nie obędzie się bez problemów bo z tego co widziałem kodowanie jest dość obszerne.
Powodzenia, daj znać co udało Ci się zrobić.

Awatar użytkownika
Tom-Tdi
Posty: 3186
Rejestracja: 26 kwie 2016, o 00:09
Samochód: Superb III combi 4x4
Silnik: 2.0TSI (220KM)
Aktualnie: 395KM / 515Nm
Lokalizacja: Augsburg

Re: wymiana sterownika klimy / wentylacja foteli

Post autor: Tom-Tdi » 26 lip 2018, o 18:49

Może sam sterownik nie wystarczyć żeby zagrało, może być coś jest potrzebne (jak np. dawniej moduł komfortu), z każdym rocznikiem zmieniają się zupełnie adaptacje, także zmieniają sie również sterowniki.

jarkubiak
Posty: 76
Rejestracja: 24 paź 2017, o 20:28
Samochód: Superb III
Silnik: 2.0TDI (190KM)
Lokalizacja: Bytom

Re: wymiana sterownika klimy / wentylacja foteli

Post autor: jarkubiak » 5 wrz 2018, o 07:09

Witam ponownie - odgrzewam kotleta, bo po przetestowaniu dwóch sterowników znalazłem trzeci i dopiero teraz sprzedawca poinformował mnie, ze żaden sterownik z rynku wtórnego nie zabangla bez jakiegoś odblokowania - ponoć wszystkie tajle elektroniczne są zblokowane żeby nie można było tego sprzedawać po kradzieży. Przepraszam za głupie być może pytanie ale o co kaman? Niestety moja wiedza zatrzymała się na roczniku 2007 i tam nic takiego nie miałem, wymieniałem bordnetz i inne podzespoły dowolnie... Czy ktoś poza ASO jest w stanie to odblokować? gdzie szukać takich usług?
Pozdrawiam i dziękuje za dotychczasowe sugestie.

Awatar użytkownika
Enriquez
Posty: 12544
Rejestracja: 2 cze 2012, o 09:20
Samochód: Superb III
Silnik: 2.0TSI (190KM)
Aktualnie: 313 KM / 419 Nm
Imię: Marcin
Lokalizacja: Łódź - Wieś ELW

Re: wymiana sterownika klimy / wentylacja foteli

Post autor: Enriquez » 9 wrz 2018, o 12:48

W aso ci to zrobią za stówkę. Ochrona komponentu się to nazywa.
Pozdrawiam
Marcin
---
Nie udzielam porad technicznych na PW. Nie podejmuję się wykonywania żadnych modyfikacji w cudzych samochodach. Proszę mnie o to nie pytać.

jarkubiak
Posty: 76
Rejestracja: 24 paź 2017, o 20:28
Samochód: Superb III
Silnik: 2.0TDI (190KM)
Lokalizacja: Bytom

Re: wymiana sterownika klimy / wentylacja foteli

Post autor: jarkubiak » 9 wrz 2018, o 14:50

za stówkę??? wyczytałem wczoraj że 400

Awatar użytkownika
Enriquez
Posty: 12544
Rejestracja: 2 cze 2012, o 09:20
Samochód: Superb III
Silnik: 2.0TSI (190KM)
Aktualnie: 313 KM / 419 Nm
Imię: Marcin
Lokalizacja: Łódź - Wieś ELW

Re: wymiana sterownika klimy / wentylacja foteli

Post autor: Enriquez » 9 wrz 2018, o 19:40

Zapytaj.
Pozdrawiam
Marcin
---
Nie udzielam porad technicznych na PW. Nie podejmuję się wykonywania żadnych modyfikacji w cudzych samochodach. Proszę mnie o to nie pytać.

jarkubiak
Posty: 76
Rejestracja: 24 paź 2017, o 20:28
Samochód: Superb III
Silnik: 2.0TDI (190KM)
Lokalizacja: Bytom

Re: wymiana sterownika klimy / wentylacja foteli

Post autor: jarkubiak » 1 paź 2018, o 11:16

Wentylacja uruchomiona ale połowicznie - rzeczywiście potrzebny jest odpowiedni sterownik, którego jeszcze nie dorwałem i pewnie potrwa to jeszcze z rok lub dwa. Ale na sterowniku który udało mi się kupić (który niestety nadal nie współpracuje z navi) udaje się w pełni sterować klima + dodatkowo uruchomić wentylację - nie działa grzanie dupska i rączek. No i jednak nie ma tam żadnej ochrony komponentu... w tym miejscu podziękowania dla handlarza z A....GRO, który mnie na to nabrał...po czym odmówił uznania zwrotu zakupionej części "bo elektronika i na pewno pan podpinał" A jak k...wa miałem niby sprawdzić czy kupiłem sprawny??? No nic - mam dwa sterowniki CS i CP.
Rozwiązanie bardzo druciarskie zanim dorwę odpowiedni sterownik = inny sterownik na lato i inny na zimę :D
A na poważnie - doszedłem do tego, że zakupiony sterownik - mimo że jest z tej samej "epoki" co mój oryginalny, ma starszy soft... pytanie czy da się to przeprogramować...

ODPOWIEDZ