Camillinhio pisze: To dlaczego niektórzy nie piszą w ogóle, z czego jest zrobione (tylko info o 82% tłuszczu), a u innych pojawia się napis śmietanka? Do tego sama konsystencja produktu po wyciągnięciu z lodówki, różnią się te "masła" dość znacznie
Odnośnie merytorycznego podejścia do tematów. To forum jest miejscem wyrażania swoich opinii, nie jest czysto technicznym tworem
Ogólnie produkt który nosi nazwe masło musi mieć 82% tłuszczu mlecznego.
To że jest napisane sam tłuszcz czy tłuszcz ze śmietany to już może kwestia folii którą mają zaprojektowaną. Przepisy jednak jasno określają że masło musi być masłem
Za fałszowanie masła jest kara dla producenta wyliczona na podtsawie obrotów poprzedniego roku. Nie opłaca się więc już robić wałków.
Kiedyś jak nakryli producenta na wałku to kara była na poziomie 10-20 tys więc nikt się nią nie przejmował.
Co do smarowania to powiem tak. Większosć zachodniego masła robione jest z ukwaszonej śmietany i inaczej się to masło smaruje, i szybciej staje się miękkie.
Tak więc jakość jest różna.
To samo z powtarzalnością jakości produktów. Wielokrotnie polscy producenci kupują mało i/lub sery z zachodu i pakują je w PL.
Tak więc raz kupisz masło firmy X i Ci pasuje a drugi raz już nie.
Nie dotyczyt to oczywiście wszystkich producentów ale wielu tak działa