Montaż tempomatu

W1SN14
Posty: 13
Rejestracja: 12 gru 2016, o 08:09
Samochód: Superb II
Silnik: 1.9TDI BXE (105KM)
Imię: Kamil

Montaż tempomatu

Post autor: W1SN14 » 1 mar 2017, o 10:53

Szukałem podobnego tematu z problemem jaki dotyczy mojego superba ale nie znalazlem wiec zakladam nowy temat. Chciałem dołozyć tempomat do swojej skodzianki ( skoda superb 2009).

Tak więc:
modół 1K0-953-549-CP midline (obsługuje 1/2fis i tempomat)
manetka zamiennik 1K0953513G w którym zasilanie jest zmostkowane ponieważ w module brakuje pinu zasilającego

Tak więc po montażu podłączyłem VCDSa i zakodowałem tempomat, wszystko przebiegło pomyślnie, kodowanie zaakceptowane.
Problem pojawił się gdy przełączam manetkę na "ON", tempomat się nie uruchamia a w komputerze wyskakuje błąd włącznika tempomatu ( jest to już drugi przełącznik i na każdym jest tak samo).

Sprawdziłem w blokach pomiarowych i pokazuje że manetka reaguje ale w bloku pomiarowym sprawdzającym reakcje pedałów widzę problem. Pierwsze dwie pozycje po odpaleniu zmieniają sie z 00 na 11 co w legendzie oznacza "acc blocked"

Reasumując, manetka podłączona i zakodowana a dalej nie działa i wywala błąd. Ma ktoś możę pomysł co to może być lub poratuje jakimś schematem do superba II?

Awatar użytkownika
Łuki_ssuperb
Posty: 5399
Rejestracja: 9 gru 2015, o 14:56
Samochód: Superb III
Silnik: 2.0TDI (190KM)
Aktualnie: Co by tu pomodzić...
Lokalizacja: Warszawa

Re: Montaż tempomatu

Post autor: Łuki_ssuperb » 1 mar 2017, o 11:01

U mnie było podobnie... ja jeszcze tego nie zrobiłem ale trzeba pociągnąć jakiś dodatkowy kabel z wiazki silnika
Wilki nie przejmują się tym co sądzą o nich barany...

W1SN14
Posty: 13
Rejestracja: 12 gru 2016, o 08:09
Samochód: Superb II
Silnik: 1.9TDI BXE (105KM)
Imię: Kamil

Re: Montaż tempomatu

Post autor: W1SN14 » 1 mar 2017, o 11:26

Łuki_ssuperb pisze:U mnie było podobnie... ja jeszcze tego nie zrobiłem ale trzeba pociągnąć jakiś dodatkowy kabel z wiazki silnika
tez o tym czytałem ale mowili mi ze w ovtavi trzeba a w superbie jest ale nie wiem jak to z tym jest, poczekamy moze ktos kto rozwiazal ten problem sie wypowie

Awatar użytkownika
Łuki_ssuperb
Posty: 5399
Rejestracja: 9 gru 2015, o 14:56
Samochód: Superb III
Silnik: 2.0TDI (190KM)
Aktualnie: Co by tu pomodzić...
Lokalizacja: Warszawa

Re: Montaż tempomatu

Post autor: Łuki_ssuperb » 1 mar 2017, o 11:38

w superbie też trzeba na bank przynajmniej w moim:) sprawdzona informacja. robota przy tym zajmuje jakies 2 godziny i ja pewnie to zrobie za jakies 2-3 tygodnie:)
Wilki nie przejmują się tym co sądzą o nich barany...

W1SN14
Posty: 13
Rejestracja: 12 gru 2016, o 08:09
Samochód: Superb II
Silnik: 1.9TDI BXE (105KM)
Imię: Kamil

Re: Montaż tempomatu

Post autor: W1SN14 » 1 mar 2017, o 11:44

Łuki_ssuperb pisze:w superbie też trzeba na bank przynajmniej w moim:) sprawdzona informacja. robota przy tym zajmuje jakies 2 godziny i ja pewnie to zrobie za jakies 2-3 tygodnie:)
A wiesz moze w ktory pin w kompie i w module? Rozbierałem juz i wyciagalem mechanizm wycieraczek zeby dostac sie do kompa i teraz slyszalem o dwoch opcjach ze trzeba wpiac sie w pin 4 a druga opcja pin 20. w pinie 20 jest jakiś kabel ale do modulu pod kierownica nie dochodzi wiec raczej jest od czegos innego

Awatar użytkownika
Łuki_ssuperb
Posty: 5399
Rejestracja: 9 gru 2015, o 14:56
Samochód: Superb III
Silnik: 2.0TDI (190KM)
Aktualnie: Co by tu pomodzić...
Lokalizacja: Warszawa

Re: Montaż tempomatu

Post autor: Łuki_ssuperb » 1 mar 2017, o 11:53

a tego niestety nie wiem ;-) ale jak bede u kumpla ktory bedzie mi to robił to dam znać :)
Wilki nie przejmują się tym co sądzą o nich barany...

W1SN14
Posty: 13
Rejestracja: 12 gru 2016, o 08:09
Samochód: Superb II
Silnik: 1.9TDI BXE (105KM)
Imię: Kamil

Re: Montaż tempomatu

Post autor: W1SN14 » 1 mar 2017, o 12:32

Łuki_ssuperb pisze:a tego niestety nie wiem ;-) ale jak bede u kumpla ktory bedzie mi to robił to dam znać :)
Oki w takim razie czekam na info i powodzenia

W1SN14
Posty: 13
Rejestracja: 12 gru 2016, o 08:09
Samochód: Superb II
Silnik: 1.9TDI BXE (105KM)
Imię: Kamil

Re: Montaż tempomatu

Post autor: W1SN14 » 15 mar 2017, o 22:57

Mial ktos podobny problem?

Awatar użytkownika
Enriquez
Posty: 12565
Rejestracja: 2 cze 2012, o 09:20
Samochód: Superb III
Silnik: 2.0TSI (190KM)
Aktualnie: 313 KM / 419 Nm
Imię: Marcin
Lokalizacja: Łódź - Wieś ELW

Re: Montaż tempomatu

Post autor: Enriquez » 15 mar 2017, o 23:53

tak miał, nawet 2 razy - zawsze pomogło poprowadzenie kabelka według schematu dla danego silnika
pomógłbym Ci, ale nie mam przy sobie kompa z tym softem
Pozdrawiam
Marcin
---
Nie udzielam porad technicznych na PW. Nie podejmuję się wykonywania żadnych modyfikacji w cudzych samochodach. Proszę mnie o to nie pytać.

W1SN14
Posty: 13
Rejestracja: 12 gru 2016, o 08:09
Samochód: Superb II
Silnik: 1.9TDI BXE (105KM)
Imię: Kamil

Re: Montaż tempomatu

Post autor: W1SN14 » 15 mar 2017, o 23:56

Enriquez pisze:tak miał, nawet 2 razy - zawsze pomogło poprowadzenie kabelka według schematu dla danego silnika
pomógłbym Ci, ale nie mam przy sobie kompa z tym softem
Wlasnie w tym problem ze nigdzie nie moge znalezc w ktore piny ten kabelek wpiac

Awatar użytkownika
Enriquez
Posty: 12565
Rejestracja: 2 cze 2012, o 09:20
Samochód: Superb III
Silnik: 2.0TSI (190KM)
Aktualnie: 313 KM / 419 Nm
Imię: Marcin
Lokalizacja: Łódź - Wieś ELW

Re: Montaż tempomatu

Post autor: Enriquez » 15 mar 2017, o 23:57

to poczekaj do poniedziałku, albo znajdź sobie program ELSA WIN z bazą Skody.
Pozdrawiam
Marcin
---
Nie udzielam porad technicznych na PW. Nie podejmuję się wykonywania żadnych modyfikacji w cudzych samochodach. Proszę mnie o to nie pytać.

Awatar użytkownika
Enriquez
Posty: 12565
Rejestracja: 2 cze 2012, o 09:20
Samochód: Superb III
Silnik: 2.0TSI (190KM)
Aktualnie: 313 KM / 419 Nm
Imię: Marcin
Lokalizacja: Łódź - Wieś ELW

Re: Montaż tempomatu

Post autor: Enriquez » 15 mar 2017, o 23:58

Pozdrawiam
Marcin
---
Nie udzielam porad technicznych na PW. Nie podejmuję się wykonywania żadnych modyfikacji w cudzych samochodach. Proszę mnie o to nie pytać.

W1SN14
Posty: 13
Rejestracja: 12 gru 2016, o 08:09
Samochód: Superb II
Silnik: 1.9TDI BXE (105KM)
Imię: Kamil

Re: Montaż tempomatu

Post autor: W1SN14 » 16 mar 2017, o 00:02

Enriquez pisze:dla ułatwienia, tu masz elsę:
http://cartechnology.co.uk/showthread.php?tid=6985
Dzieki ale za pomoc bylbym wdzieczny Bo zanim dojde Co I jak to troche zejdzie

CyberDeath
Posty: 14
Rejestracja: 6 cze 2017, o 07:26
Samochód: Superb II
Silnik: 2.0TDI BMP (140KM)
Imię: Remi
Lokalizacja: Sandvika / Łódź

Re: Montaż tempomatu

Post autor: CyberDeath » 7 lip 2017, o 15:29

Mam ten sam problem co W1SN14. Manetka podmieniona i zakodowana w sterownikach kierownicy oraz silnika. Niestety, ECU wywala błąd P0568.
W blokach pomiarowych silnika widać działanie przycisków tempomatu, jak i pedałów. Także z tej strony wszystko wydaje się OK. W przyszłym tygodniu sprawdzę jeszcze kable i jak coś, to opiszę co i jak dla potomnych.

CyberDeath
Posty: 14
Rejestracja: 6 cze 2017, o 07:26
Samochód: Superb II
Silnik: 2.0TDI BMP (140KM)
Imię: Remi
Lokalizacja: Sandvika / Łódź

Re: Montaż tempomatu

Post autor: CyberDeath » 14 lip 2017, o 09:02

Zrobiłem małe rozeznanie i wygląda na to, że dodatkowy kabel może być niezbędny. W sieci można kupić zestawy do Superba i zawierają one dodatkowy kabel.

Kilka przykładów:
ŠKODA OCTAVIA II,SUPERB II,YETI-SPÍNAČ SMĚROVÝCH SVĚTEL s kabeláží - TEMPOMAT original - są zdjęcia instrukcji, choć raczej nie wszystkie
Tempomat s kabeláží pro Škoda Superb II (2008-2015)
Tempomat Škoda Octavia II po faceliftu, Superb II s kabeláží - dodatkowo na tej stronie jest instrukcja montażu w Octavii

Mam już kable z dawców: Audi A3 (8P - bez tempomatu) jak i Tourana (z tempomatem). Obydwa mają okablowanie do tempomatu w wiązce idącej do modułu kierownicy. Sprawdzę jeszcze dzisiaj jak to wygląda w Superbie.

Rozpiska "kabelkologii"
Moduł kierownicy - Czarna wtyczka T20a - Pin 13 (czarny kabel z białym paskiem) - wiązka idąca do komory silnika - Niebieskie gniazdo T12d - Pin 4 - wiązka idąca do sterownika silnika (oby tutaj były już niezbędne kable).

ODPOWIEDZ