Forum Skoda Superb

Portal mi艂o艣nik贸w i u偶ytkownik贸w Skody Superb
Teraz jest 25 kwi 2019, o 19:06

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utw贸rz nowy w膮tek Odpowiedz w w膮tku  [ Posty: 37 ]  Przejd藕 na stron臋 Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomo艣膰
PostNapisane: 4 kwi 2019, o 13:02 
Offline
Moderator
Avatar u偶ytkownika

Imi臋: Pawe艂
Do艂膮czy艂(a): 12 lis 2012, o 15:54
Posty: 4820
Lokalizacja: Warszafka (Ochota)
Samoch贸d: Superb II
Silnik: 3.6 V6 FSI CDVA (260KM)
Aktualnie: 277 KM / 347 Nm
Ju偶 Ci pisa艂em na skodaclub.pl i tu powt贸rz臋 - moim zdaniem pieprz膮 g艂upoty.

_________________
https://www.youtube.com/watch?v=H7wkolbYXnM


G贸ra
 Zobacz profil  
 
Offline

Posty: 199
Lokalizacja: Polska


G贸ra
PostNapisane: 4 kwi 2019, o 13:05 
Offline

Do艂膮czy艂(a): 12 gru 2016, o 12:32
Posty: 12
Samoch贸d: Superb II combi 4x4
Silnik: 1.8TSI CDAA (160KM)
Tez tak sadze. Poprosi膰 chyba nie potrafi膮 wr贸ci膰 do ustawie艅 fabrycznych modulu


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 kwi 2019, o 13:49 
Offline
Moderator
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): 2 cze 2012, o 09:20
Posty: 12089
Lokalizacja: 艁贸d藕 - Wie艣 ELW
Samoch贸d: Superb III
Silnik: 2.0TSI (220KM)
Aktualnie: 313 KM / 419 Nm
vulture30 napisa艂(a):
Czyli w bajcie 18 da si臋 namiesza膰 vcdsem nie da si臋 wpisa膰 z powrotem poprzedniej warto艣ci?


Tak. W bajcie 18, kiedy masz wybrane 00, s膮 przypisane w odpowiednich kom贸rkach pami臋ci warto艣ci kt贸re wyj艣cie za co odpowiada.
Jednocze艣nie w innym obszarze pami臋ci zdefiniowana jest tabelka z innymi mo偶liwymi pojazdami z parametrami - np. nie wiem 01 = Golf 6
Teraz zmieniaj膮c w bajcie 18 warto艣膰 z 00 na 01, nadpisujemy "wykonawcze" kom贸rki pami臋ci warto艣ciami z Golfa. Wi臋c 00 = 01.
Zmieniaj膮c z 01 na 00 nic to nie da, bo oba obszary pami臋ci s膮 takie same. Wi臋c aby wr贸ci膰 do warto艣ci wyj艣ciowych trzeba albo znale藕膰 gdzie nasz konkretny samoch贸d jest w tabelce, sprawdzaj膮c po kolei wszsytkie mo偶liwe kombinacje kodowa艅.
Cz臋sto zdarza si臋 tak, 偶e tabelki s膮 r贸偶ne dla r贸偶nych sterownik贸w - r贸偶ni膮cych si臋 ko艅c贸wk膮 numeru cz臋艣ci. Wtedy VCDS pokazuje g艂upoty.
Jeszcze cz臋艣ciej jest tak, 偶e naszego samochodu nie ma w tabelce i rozwi膮zaniem tego problemu jest podpi臋cie ODISa i uruchomienia funkcji prowadzonej - wymiana bordnetza.
Ostatnim jej elementem jest wyb贸r pojazdu i setupu 艣wiate艂. Wi臋c ODIS przy ustawionym bajcie 00 wpisuje z serwera lub bazy danych prawid艂owe warto艣ci.

Innym sposobem jest u偶ycie VAG Can Pro, lub ODIS Engineering i wpisanie warto艣ci r臋cznie na podstawie chocia偶by VAG Helper.
To wszystko jest do zrobienia, tylko trzeba mie膰 sprz臋t i wiedz臋.
A w ASO to tylko si臋 wymienia na nowe.

Zapytaj na jakiej podstawie twierdz膮, 偶e uszkodzony? Zmie艅 ten serwis na inny.

_________________
Pozdrawiam
Marcin
---
Nie udzielam porad technicznych na PW. Nie podejmuj臋 si臋 wykonywania 偶adnych modyfikacji w cudzych samochodach. Prosz臋 mnie o to nie pyta膰.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 kwi 2019, o 13:54 
Offline

Do艂膮czy艂(a): 18 cze 2018, o 08:10
Posty: 85
Samoch贸d: Superb II
Silnik: 1.9TDI BLS (105KM)
Aktualnie: 141KM 317Nm
Mia艂em farta 偶e mi nie przyszlo do g艂owy sprawdzi膰 co si臋 gdy zmieni臋 co艣 w B 18

Wys艂ane z mojego SM-G800H przy u偶yciu Tapatalka


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 kwi 2019, o 20:56 
Offline

Do艂膮czy艂(a): 12 gru 2016, o 12:32
Posty: 12
Samoch贸d: Superb II combi 4x4
Silnik: 1.8TSI CDAA (160KM)
Po 3,5 h diagnosta sobie poradzi艂 . Dzi臋kuje wszystkim za pomoc.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 kwi 2019, o 05:44 
Offline
Moderator
Avatar u偶ytkownika

Imi臋: Pawe艂
Do艂膮czy艂(a): 12 lis 2012, o 15:54
Posty: 4820
Lokalizacja: Warszafka (Ochota)
Samoch贸d: Superb II
Silnik: 3.6 V6 FSI CDVA (260KM)
Aktualnie: 277 KM / 347 Nm
3.5h? Ale to si臋 robi w kwadrans...

_________________
https://www.youtube.com/watch?v=H7wkolbYXnM


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 kwi 2019, o 06:59 
Offline
Moderator
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): 2 cze 2012, o 09:20
Posty: 12089
Lokalizacja: 艁贸d藕 - Wie艣 ELW
Samoch贸d: Superb III
Silnik: 2.0TSI (220KM)
Aktualnie: 313 KM / 419 Nm
Kolacj臋 musia艂 zje艣膰 przecie偶 :)

_________________
Pozdrawiam
Marcin
---
Nie udzielam porad technicznych na PW. Nie podejmuj臋 si臋 wykonywania 偶adnych modyfikacji w cudzych samochodach. Prosz臋 mnie o to nie pyta膰.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
Offline

Posty: 199
Lokalizacja: Polska


G贸ra
Wy艣wietl posty nie starsze ni偶:  Sortuj wg  
Utw贸rz nowy w膮tek Odpowiedz w w膮tku  [ Posty: 37 ]  Przejd藕 na stron臋 Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Nie mo偶esz rozpoczyna膰 nowych w膮tk贸w
Nie mo偶esz odpowiada膰 w w膮tkach
Nie mo偶esz edytowa膰 swoich post贸w
Nie mo偶esz usuwa膰 swoich post贸w
Nie mo偶esz dodawa膰 za艂膮cznik贸w

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne u偶ytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL