VCDS możliwe zmiany

Awatar użytkownika
marioti
Posty: 682
Rejestracja: 30 gru 2017, o 11:56
Samochód: Superb II combi
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Aktualnie: 204KM

Re: VCDS możliwe zmiany

Post autor: marioti » 11 lut 2019, o 20:46

Bo tutaj trzeba zmienić kod eeprom sterownika. VCDS-em zmieniasz tylko już prekodowane funkcje sterownika.
Możliwe że pomoże VCP lub ODIS Engineering, ale tylko w sensie zdjęcia diagnostyki przepalonej żarówki.

maureliusz
Posty: 289
Rejestracja: 18 sty 2019, o 14:13
Samochód: Superb II 4x4
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Aktualnie: 200KM / 398Nm
Imię: Maro
Lokalizacja: Myślenice / wioska obok

Re: VCDS możliwe zmiany

Post autor: maureliusz » 12 lut 2019, o 22:33

muszę zadać to... pewnie głupie/lameskie pytanie :-)

A czemu w Yeti i Octavi można go nauczyć VCDSem, a w SuperB nie?
Nigdy nie kłóć się z idiotą...sprowadzi Cię do swojego poziomu.. i pokona doświadczeniem -> REZONable?

maureliusz
Posty: 289
Rejestracja: 18 sty 2019, o 14:13
Samochód: Superb II 4x4
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Aktualnie: 200KM / 398Nm
Imię: Maro
Lokalizacja: Myślenice / wioska obok

Re: VCDS możliwe zmiany

Post autor: maureliusz » 17 lut 2019, o 00:23

Nie wiem może fuks, może moje auto jest inne, ale zrobiłem dokładnie to co na filmie - wyłączyłem PWM i... błąd się nie pojawia :-).
Póki co założyłem jedną żarówkę LED bo druga mi się spaliła kiedyś.

Założę drugą i dam znaka.


**************UPDATE! - DZIAŁA :-))))************

U mnie działa 100% / może mam cudowny sterownik elektryki. Dwie żarówczeki LeD - zero błędów / wcześniej były na tych samych.

Zatem dodaje do modów:

Żarówki LED oświetlenie tablicy - usunięcie sygnalizacji błędu żarówki
09-Centr Elect, Coding-07, długie kodowanie, bajt 17, bit7 ustawiamy na 1 (wylączenie PWM dla oświetlenia tablicy)
Nigdy nie kłóć się z idiotą...sprowadzi Cię do swojego poziomu.. i pokona doświadczeniem -> REZONable?

maureliusz
Posty: 289
Rejestracja: 18 sty 2019, o 14:13
Samochód: Superb II 4x4
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Aktualnie: 200KM / 398Nm
Imię: Maro
Lokalizacja: Myślenice / wioska obok

Re: VCDS możliwe zmiany

Post autor: maureliusz » 23 lut 2019, o 19:34

Walczyłem dzisiaj z wyświetlanie tempomatu na zegarach... failed :-(
Poniżej trochę info. Niestety... to wszystko zależy od wersji ECU i w S2 po 2011 ... raczej na 99% nie zadziała :-(

Przeszukałem chyba pół internetu i nie znalazłem rozwiązania. jakby ktoś coś wymyślił do dajcie znaka!

- ikona tempomatu z ustaloną prędkością na MAXI-DOT ( nie działa u wszystkich zależna od sterownika )
- STG-17 , 10-adaptacja , GRA-HIGH na pozycję on , zapisać

Activate speed display for cruise control
In the dash panel insert (KI), you have the option of the Skoda Superb 3T to display the set speed. Thus, in the area of the GRA (speed control display) / cruise control, the set speed is displayed accordingly. Only possible with software version 0406

https://forums.ross-tech.com/showthread ... activation
Nigdy nie kłóć się z idiotą...sprowadzi Cię do swojego poziomu.. i pokona doświadczeniem -> REZONable?

maureliusz
Posty: 289
Rejestracja: 18 sty 2019, o 14:13
Samochód: Superb II 4x4
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Aktualnie: 200KM / 398Nm
Imię: Maro
Lokalizacja: Myślenice / wioska obok

Re: VCDS możliwe zmiany

Post autor: maureliusz » 24 lut 2019, o 23:21

Wydaje mi się, że nie było / przez przypadek znalezione grzebiąc w zegarach.

Wskazanie temperatury oleju w MAXI DOT:

017 zestaw wskaźników, Adaptacja, 13-POM kodowanie w celu przedłużenia okresu międzyobsługowego - czujnik temperatury i poziomu oleju
ustawiamy: czujnik temp. i poziomu oleju połączony z zestawem wskaźników
Nigdy nie kłóć się z idiotą...sprowadzi Cię do swojego poziomu.. i pokona doświadczeniem -> REZONable?

Awatar użytkownika
marioti
Posty: 682
Rejestracja: 30 gru 2017, o 11:56
Samochód: Superb II combi
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Aktualnie: 204KM

Re: VCDS możliwe zmiany

Post autor: marioti » 25 lut 2019, o 12:25

Czy wcześniej nie wyświetlało Ci temp. oleju?
Czy ta zmiana dodała Ci odczyt poziomu oleju do MFA?

maureliusz
Posty: 289
Rejestracja: 18 sty 2019, o 14:13
Samochód: Superb II 4x4
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Aktualnie: 200KM / 398Nm
Imię: Maro
Lokalizacja: Myślenice / wioska obok

Re: VCDS możliwe zmiany

Post autor: maureliusz » 25 lut 2019, o 20:49

Niestety nie :-( Tylko temperaturę.

Ale sprawdzałem dwa razy bo nie wierzyłem :-) i faktycznie dodaje.
Szkoda że nie ma poziomu... dla autka z DPFem... byłaby bajka! Ale pogrzebię jeszcze....
Nigdy nie kłóć się z idiotą...sprowadzi Cię do swojego poziomu.. i pokona doświadczeniem -> REZONable?

robosz
Posty: 3
Rejestracja: 12 sie 2018, o 20:48
Samochód: Superb II combi 4x4
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: VCDS możliwe zmiany

Post autor: robosz » 11 mar 2019, o 18:09

Witam, czy ma ktoś w okolicach Bydgoszczy vcds lub obdeleven aby pomóc zmienić kodowanie oświetlenia tablicy??? Z góry dziękuję za pomoc.

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

maureliusz
Posty: 289
Rejestracja: 18 sty 2019, o 14:13
Samochód: Superb II 4x4
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Aktualnie: 200KM / 398Nm
Imię: Maro
Lokalizacja: Myślenice / wioska obok

Re: VCDS możliwe zmiany

Post autor: maureliusz » 29 kwie 2019, o 19:35

Pytanko mam. Czy ktoś wie jak/albo czy da się włączyć uruchamianie czujników parkowania z automatu jak auto zwolni?
Jeździłem ostatnio Astrą z takim systemem automataycznym i super to działa :-)
Nigdy nie kłóć się z idiotą...sprowadzi Cię do swojego poziomu.. i pokona doświadczeniem -> REZONable?

Awatar użytkownika
marioti
Posty: 682
Rejestracja: 30 gru 2017, o 11:56
Samochód: Superb II combi
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Aktualnie: 204KM

Re: VCDS możliwe zmiany

Post autor: marioti » 29 kwie 2019, o 20:17

Miałem tak w starym Touareg-u 2006r, poniżej 15km/h włączały się czujniki. Super sprawa, szczególnie jak parkuję przodem. W kurze niestety trzeba sobie przyciskiem włączyć. Pytałem już o to na naszym forum, ale niestety nikt nie wiedział nic w temacie.
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2019, o 22:08 przez marioti, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Enriquez
Posty: 12474
Rejestracja: 2 cze 2012, o 09:20
Samochód: Superb III
Silnik: 2.0TSI (190KM)
Aktualnie: 313 KM / 419 Nm
Imię: Marcin
Lokalizacja: Łódź - Wieś ELW

Re: VCDS możliwe zmiany

Post autor: Enriquez » 29 kwie 2019, o 21:05

W Skodzie działa to od platformy MQB. Wcześniej nie ma szans.
Pozdrawiam
Marcin
---
Nie udzielam porad technicznych na PW. Nie podejmuję się wykonywania żadnych modyfikacji w cudzych samochodach. Proszę mnie o to nie pytać.

loko34
Posty: 31
Rejestracja: 11 cze 2017, o 10:24
Samochód: Superb II combi
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Imię: Jacek

Re: VCDS możliwe zmiany

Post autor: loko34 » 30 kwie 2019, o 19:43

Da się zrobić ale niestety nie kodowaniem trzeba wymienić modul parkotronika na ten z sirocco 1k8.... a rns510 na nowego Amundsena lub Bolero z Yeti po fl także tanio nie będzie

Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
untaztood
Posty: 245
Rejestracja: 24 cze 2017, o 06:45
Samochód: Superb II
Silnik: 1.8TSI CDAA (160KM)
Imię: Lukasz

Re: VCDS możliwe zmiany

Post autor: untaztood » 10 maja 2019, o 11:14

loko34 pisze:Da się zrobić ale niestety nie kodowaniem trzeba wymienić modul parkotronika na ten z sirocco 1k8.... a rns510 na nowego Amundsena lub Bolero z Yeti po fl także tanio nie będzie

Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka
Możesz coś więcej napisać o tym module... Jaki ma dokładnie nr?

Awatar użytkownika
pab567
Moderator
Posty: 4990
Rejestracja: 12 lis 2012, o 15:54
Samochód: Superb II
Silnik: 3.6 V6 FSI CDVA (260KM)
Aktualnie: 277 KM / 347 Nm
Imię: Paweł
Lokalizacja: Warszafka (Ochota)

Re: VCDS możliwe zmiany

Post autor: pab567 » 10 maja 2019, o 12:16

W Scirocco najnowsze PDC 8K widzę 1K8919472C. One mają już nowe wtyczki więc na pewno będzie trzeba przerabiać wiązkę lub kupić adapter np. taki https://www.aliexpress.com/item/FOR-VW- ... 361797.htm

Spróbuje zrobić w Yeti. Mamy MY16 więc MIB STD2 PQ siedział tam już fabrycznie. Adapter na aliexpress już zamówiłem. Dam znac jak ogarnę. Jeśli zadziała to z PLA w S2FL tez powinno dać radę na tej samej zasadzie - sterownik to 1K8919475E ale chyba 1K8919475D lub nawet 1K8919475C też powinien zadziałać.

Najgorzej jest z S2 przed FL i PLA bo tutaj trzeba zrobić upgrade z PLA 1.5 do PLA 2.0 a więc oprócz nowego modułu dodać dwa dodatkowe czujniki, wyminić czujniki ABS w tylnych kołach i chyba jeszcze wymienić sterownik ABS. Więc wyjdzie w sumie w c..j drogo.

spacewalker
Posty: 219
Rejestracja: 29 lip 2014, o 18:09
Samochód: Inny
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Aktualnie: 184KM 420Nm
Imię: Marcin
Lokalizacja: LDZ

Re: VCDS możliwe zmiany

Post autor: spacewalker » 10 maja 2019, o 12:27

1K8919475D o ile pamietam to ten był dedykowan ydo RNS 510
a inne do MIb ... cos tam było kiedys własnie o tym

S2 przed FL ... jak ma stary licznik ,. to jeszcze licznik do wymiany, bo PLA 2.0 musi pokazac na LCD , inaczej nie zadziała
....

ODPOWIEDZ