Ktoś chętny na kamerę cofania

Nagłośnienie, nawigacje, radia CB, telefony.
Kaspszak
Posty: 4
Rejestracja: 10 kwie 2019, o 21:09
Samochód: Superb II
Silnik: 2.0TSI (200KM)

Re: Ktoś chętny na kamerę cofania

Post autor: Kaspszak » 5 maja 2019, o 10:12

A macie może moduł do sprzedania ?

Kaspszak
Posty: 4
Rejestracja: 10 kwie 2019, o 21:09
Samochód: Superb II
Silnik: 2.0TSI (200KM)

Re: Ktoś chętny na kamerę cofania

Post autor: Kaspszak » 5 maja 2019, o 10:13

A macie może moduł do sprzedania ?

Awatar użytkownika
CLO27
Posty: 9736
Rejestracja: 24 lis 2015, o 00:51
Samochód: Superb II
Silnik: 1.8TSI CDAB (152KM)
Aktualnie: 350 KM/435NM
Lokalizacja: Nowy Sacz

Re: Ktoś chętny na kamerę cofania

Post autor: CLO27 » 5 maja 2019, o 17:44

Msm 3 kamery przyszly mimiałem testować ale raczej nie bedzie okazji...mogę sprzedac pisz pw.
CZARNUCH SII 1,8 TSI mn moc seryjna x 2,5 ;)
viewtopic.php?f=18&t=7516
SIII + kuń + ZJ grand + duster :)

ProLight
Posty: 201
Rejestracja: 22 kwie 2014, o 10:51
Samochód: Superb II
Silnik: 3.6 V6 FSI CDVA (260KM)
Lokalizacja: Katowice

Re: Ktoś chętny na kamerę cofania

Post autor: ProLight » 6 maja 2019, o 10:28

Ja mam moduł jak by co.

Arti_r1
Posty: 3
Rejestracja: 8 maja 2016, o 10:28
Samochód: Superb II combi
Silnik: 2.0TSI (200KM)

Re: Ktoś chętny na kamerę cofania

Post autor: Arti_r1 » 23 maja 2019, o 21:26

W jakiej cenie ten moduł?

Awatar użytkownika
marioti
Posty: 707
Rejestracja: 30 gru 2017, o 11:56
Samochód: Superb II combi
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Aktualnie: 204KM

Re: Ktoś chętny na kamerę cofania

Post autor: marioti » 31 maja 2019, o 16:49

Mam chińską kamerkę i moduł od PAB-a, moduł i kamerka zasilane są z wolnego pina (+12V po stacyjce) wpięcie jest w bezpiecznikach po lewej. Od kilku dni występuje dziwny problem. Obraz załącza się losowo, powiedzmy na 10 wrzuceń wstecznego obraz pojawia się ok 3x, reszta to czarny ekran. Patrzyłem okablowanie, podłaczenie sterownika, ale wszystko wydaje się ok. Robiłem też próby na postoju, więc gdyby przetarło kabel, to na postoju powinienem mieć sytuację zero-jedynkową, a tak nie jest, bo obraz raz mam a raz nie.

Ktoś coś pomoże? Jak to zdiagnozować, czy to kamerka czy moduł?

mały update.
Zamówiłem nową kamerkę, żeby podpiąć ją bezpośrednio w moduł i przetestować, który element ma problem..... i w między czasie stara kamerka naprawiła się. Tzn. na chwilę obecną czarny ekran nie wrócił. heh....

wrotarianin
Posty: 18
Rejestracja: 31 lip 2016, o 23:34
Samochód: Superb II combi
Silnik: 2.0TSI (200KM)
Imię: Rafał
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Ktoś chętny na kamerę cofania

Post autor: wrotarianin » 25 sie 2019, o 14:51

Czy te kamerki będzie można zainstalować w S2 kombi z 2012 roku do columbusa RNS 510:
- 86,03 zł 28%OFF | JIAYITIAN kamera tylna dla SKODA Superb Combi B6 2008 ~ 2015 CCD Night Vision kamera cofania licencja kamera na tablicę rejestracyjną kamera cofania
https://s.click.aliexpress.com/e/kBtEboiy

]86,03 zł 28%OFF | JIAYITIAN kamera tylna dla SKODA Superb Combi B6 2008 ~ 2015 CCD Night Vision kamera cofania licencja kamera na tablicę rejestracyjną kamera cofania
https://s.click.aliexpress.com/e/kBtEboiy
?

Czy ten moduł jest odpowiedni?

https://sklep.martos.com.pl/interfejs-k ... -p-28.html
?

Rozważam też możliwość instalacji kamerki z oddzielnym monitorem. Dwa razy taniej i prościej. Czy ktoś u siebie montował i może polecić jakiś konkretny model?

Awatar użytkownika
marioti
Posty: 707
Rejestracja: 30 gru 2017, o 11:56
Samochód: Superb II combi
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Aktualnie: 204KM

Re: Ktoś chętny na kamerę cofania

Post autor: marioti » 25 sie 2019, o 17:51

kamerka podejdzie i moduł też pokazałeś odpowiedni.
Problem będzie taki, że ta kamerka jest w miejsce lampki oświetlenia i na 99% pokaże ci błąd przepalonej żarówki. Można próbować ustawić to VCDs-em ale podobno to loteria czy zadziała czy nie. Raczej trzeba będzie podłączyć zasilanie lampki przez rezystor. Druga sprawa to, że jedną lampkę będziesz miał led, a drugą zwykłą (czyli wystąpią różnice w "kolorze" świecenia). Nawet jak zmienisz w drugiej lampce, na jakąś żarówkę led, to pytanie czy uda ci się dobrać tą samą barwę świecenia.

wrotarianin
Posty: 18
Rejestracja: 31 lip 2016, o 23:34
Samochód: Superb II combi
Silnik: 2.0TSI (200KM)
Imię: Rafał
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Ktoś chętny na kamerę cofania

Post autor: wrotarianin » 17 wrz 2019, o 20:19

Mam już moduł i kamerę. Czy ktoś może mnie upewnić, czy dobrze wszystko zrozumiałem jeśli chodzi o połączenie całości. Czerwony od modułu idzie do bezpieczników (pozycja 12 połączyć za pomocą adaptera 2x10A mini), czarny do masy. Czerwony od zasilania kamery do lampy cofania, czarny do masy, a czerwonych kabelków wychodzących z przewodu sygnałowego po dwóch stronach nie trzeba łączyć? Radio Columbus 510.

Awatar użytkownika
pab567
Moderator
Posty: 5004
Rejestracja: 12 lis 2012, o 15:54
Samochód: Superb II
Silnik: 3.6 V6 FSI CDVA (260KM)
Aktualnie: 277 KM / 347 Nm
Imię: Paweł
Lokalizacja: Warszafka (Ochota)

Re: Ktoś chętny na kamerę cofania

Post autor: pab567 » 18 wrz 2019, o 05:59

Czerwony od zasilania kamery nie może iść bezpośrednio na światło cofania bo tam jest napięcie modulowane a nie stałe. Musisz dać przez filtr wygładzający lub przekaźnik lub wziąć po prostu 12V po stacyjce (wtedy kamera jest zasilana gdy zapłon jest włączony ale jej to nie przeszkadza).

Awatar użytkownika
marioti
Posty: 707
Rejestracja: 30 gru 2017, o 11:56
Samochód: Superb II combi
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Aktualnie: 204KM

Re: Ktoś chętny na kamerę cofania

Post autor: marioti » 18 wrz 2019, o 07:58

potwierdzam. Podpięcie pod jakąkolwiek żarówkę, będzie powodować problemy. W zależności od samej kamery możesz mieć drobne zakłócenia, aż po zupełny brak wizji.
I tak musisz ciągnąć kabel od kamery do modułu, który z racji krótkich kabli musisz umieścić blisko radio/navi. Zatem pociągnij również zasilanie i wepnij się w +12 po stacyjce w wolne gniazdo w skrzynce bezpieczników.
Ja zasilanie modułu i kamerki wpiąłem w ten sam przewód +12 wzięty właśnie ze skrzynki bezpieczników. Dzięki temu mam stabilne +12, przechodzące przez bezpiecznik.

wrotarianin
Posty: 18
Rejestracja: 31 lip 2016, o 23:34
Samochód: Superb II combi
Silnik: 2.0TSI (200KM)
Imię: Rafał
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Ktoś chętny na kamerę cofania

Post autor: wrotarianin » 18 wrz 2019, o 09:58

Dlaczego każda instrukcja pokazuje, żeby łączyć bezpośrednio do kabla od lampy cofania? Nawet kabel dali tylko 1,5m. Dziękuję za wyprowadzenie z błędu.

Awatar użytkownika
marioti
Posty: 707
Rejestracja: 30 gru 2017, o 11:56
Samochód: Superb II combi
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Aktualnie: 204KM

Re: Ktoś chętny na kamerę cofania

Post autor: marioti » 18 wrz 2019, o 14:06

Chińczyki tak mają, że często prawdy nie piszą.
Jak nie chcesz ciągnąć dod. kabla, możesz spróbować wykorzystać ten dodatkowy czerwony kabelek wystający z żółtej wtyczki sygnałowej, a masę weź gdziekolwiek np. z klapy. Złóż to na zewnątrz i spr. czy działa. Kamerka pobiera malutki prąd, więc powinno być ok, choć nie wiem czy przebieg zasilania w tym samym kablu co sygnał, jednak nie będzie zakłócać.
Ja puściłem osobny dod. przewód 2-żyłowy, tak aby +12 podpiąć z bezpieczników, a masę z którejkolwiek śruby w pobliżu.

Awatar użytkownika
jaro321
Posty: 258
Rejestracja: 9 lis 2015, o 18:36
Samochód: Superb III 4x4
Silnik: 2.0TSI (220KM)
Aktualnie: 391KM /500Nm
Imię: Jarek
Lokalizacja: W-wa

Re: Ktoś chętny na kamerę cofania

Post autor: jaro321 » 18 wrz 2019, o 20:36

Ja u siebie wykorzystałem ten czerwony kabelek przy kablu sygnałowym do podania +12V tylko dodałem na nim bezpiecznik, bo wpinałem się gdzieś w instalację z prawej strony samochodu, a nie w skrzynkę z bezpiecznikami. Nic nie zakłóca pracy kamery, także śmiało można go wykorzystać do +12V. Początkowo miałem 12V z żarówki wstecznego i były jaja z jej pracą, działała tylko na wyłączonym silniku.

wrotarianin
Posty: 18
Rejestracja: 31 lip 2016, o 23:34
Samochód: Superb II combi
Silnik: 2.0TSI (200KM)
Imię: Rafał
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Ktoś chętny na kamerę cofania

Post autor: wrotarianin » 19 wrz 2019, o 01:05

O to fajnie. Spróbuję tak samo. Jeszcze jedno pytanie. Trochę nie w temacie może. Czym może być spowodowany błąd poduszki? Po wpięciu wtyku od modułu do radia i ponownym montażu wywaliło błąd. Czy mogłem uszkodzić jakieś kabelki, czy to standard po odpięciu radia?

ODPOWIEDZ