Forum Skoda Superb

Portal mi艂o艣nik贸w i u偶ytkownik贸w Skody Superb
Teraz jest 10 gru 2018, o 21:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utw贸rz nowy w膮tek Odpowiedz w w膮tku  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomo艣膰
PostNapisane: 10 gru 2015, o 23:28 
Offline

Do艂膮czy艂(a): 31 pa藕 2014, o 22:02
Posty: 23
Lokalizacja: Pozna艅
Samoch贸d: Superb II
Silnik: 2.0TSI (200KM)
Witam
\
Tak napisa艂em w tytule bo takie objawy.
Zdarzy艂o mi si臋 z 3-4 razy 偶e Columbus wy艂膮czy艂 sie sam. A po 1-2 min. sam si臋 w艂膮czy艂 i by艂o OK
Wczoraj po w艂膮czeniu pojawi艂o si臋 radio ale bez stacji i po niemiecku. I nic nie s艂ycha膰.
Telefon dzia艂a ale nie s艂ycha膰. Navi podobnie.
Gdy uruchomi臋 Setup i pr贸buj臋 ustawic j臋zyk to napis
Die gewunschte Sprache wird geladen - 呕膮dany j臋zyk jest za艂adowany
I tyle
Nawigacja teraz zmieni艂a wygl膮d na br膮zowo czarno 偶贸艂ty.
Dzia艂a tylko bez g艂osu.
Dzia艂a parktronic, ustawienie temp. - tzn. 偶e widac na wy艣wietlaczu
Od艂膮czy艂em akumulator i nic.
Podobnie reset ustawie艅.

Mam pytanie - czy Kto艣 z Forum mia艂 podobne zdarzenie.
Pozdr.
PS.
Dopiero w sobot臋 oddaj臋 do fachmana.
Przypuszcza 偶e mo偶e p艂yta albo przetwornik??? ale jaki co艣 wspomina艂 o temperaturze??


G贸ra
 Zobacz profil  
 
Offline

Posty: 199
Lokalizacja: Polska


G贸ra
PostNapisane: 10 gru 2015, o 23:35 
Offline
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): 23 sty 2015, o 17:53
Posty: 14644
Lokalizacja: MS
Samoch贸d: Inny
Silnik: Inny
Aktualnie: 333km / 703nm
To nie oznacza 偶e zadany jezyk jest za艂adowany tylko ze si臋 艂aduje

_________________
Nie b贸jcie si臋 by膰 premium.

#stayPremium :)


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 gru 2015, o 00:07 
Offline
Moderator
Avatar u偶ytkownika

Imi臋: Pawe艂
Do艂膮czy艂(a): 12 lis 2012, o 15:54
Posty: 4715
Lokalizacja: Warszafka (Ochota)
Samoch贸d: Superb II
Silnik: 3.6 V6 FSI CDVA (260KM)
Aktualnie: 277 KM / 347 Nm
Raczej uszkodzenie software'owe - wystarczy wgra膰 od nowa soft i powinno dzia艂a膰 (mo偶e ewentualnie wymaga膰 kodowania). Zamiast oddawa膰 do fachmana wgraj sam 5238 z mojego chomika.

_________________
Wyprzeda偶 piwniczna http://olx.pl/oferty/uzytkownik/Qncf/


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 gru 2015, o 16:01 
Offline

Do艂膮czy艂(a): 31 pa藕 2014, o 22:02
Posty: 23
Lokalizacja: Pozna艅
Samoch贸d: Superb II
Silnik: 2.0TSI (200KM)
Dzi臋ki odzew i za porady.
Odda艂em Columbusa - pierwszy ogl膮d i podejrzenie to uszkodzona pami臋膰 flash - podobno s膮 montowane ko艣ci o mniejszej temperaturze pracy. Wymienia si臋 na podobne o wy偶szych parametrach.
B臋d臋 co艣 wi臋cej wiedzia艂 we wtorek.

Z wgraniem softu to sprawdz膮 to, ale na podstawie objaw贸w i w艂a艣nie tego 艂adowania j臋zyka - zmiana j臋zyka trwa kilka sekund i ju偶 jest nowy to wskazuje na flash.

Brak radia doskwiera :evil:


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 gru 2015, o 00:12 
Offline
Moderator
Avatar u偶ytkownika

Imi臋: Pawe艂
Do艂膮czy艂(a): 12 lis 2012, o 15:54
Posty: 4715
Lokalizacja: Warszafka (Ochota)
Samoch贸d: Superb II
Silnik: 3.6 V6 FSI CDVA (260KM)
Aktualnie: 277 KM / 347 Nm
O mniejszej temperaturze pracy m贸wisz... no to jest teoria kt贸ra s艂ysz臋 po raz pierwszy. Jak ju偶 nie chcia艂e艣 robi膰 sam to trzeba by艂o mi wys艂a膰...

_________________
Wyprzeda偶 piwniczna http://olx.pl/oferty/uzytkownik/Qncf/


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 gru 2015, o 23:59 
Offline

Do艂膮czy艂(a): 31 pa藕 2014, o 22:02
Posty: 23
Lokalizacja: Pozna艅
Samoch贸d: Superb II
Silnik: 2.0TSI (200KM)
Na Ochot臋 troch臋 daleko a tak mam 10 min. zawo偶臋 wyjmuj膮 (nie mam tego p艂askiego plastiku do ramki), zeruj膮 kompa bo b艂膮d poduszki i mam nadziej臋 偶e ju偶 jutro odbior臋.
Poprzednio montowali instalacj臋 do telefonu - okablowanie, - 3 godziny i jak orygina艂
a ostatnio - marzec nie czyta艂o p艂yt DL do wgrywania mapy i by艂a wymiana czytnika - tu dwa dni. M臋czy艂em si臋 z wgrywaniem, wypali艂em chyba z 8 r贸偶nych p艂yt i nic, a to by艂a "prozaiczna" przyczyna

W sumie bardzo sprawnie, na telefon i na godzin臋.
Raz jeszcze dzi臋ki za deklaracj臋 pomocy. :D
Dam zna膰 co by艂o i czy sie uda艂o.
Pozdr.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 gru 2015, o 00:13 
Offline
Moderator
Avatar u偶ytkownika

Imi臋: Pawe艂
Do艂膮czy艂(a): 12 lis 2012, o 15:54
Posty: 4715
Lokalizacja: Warszafka (Ochota)
Samoch贸d: Superb II
Silnik: 3.6 V6 FSI CDVA (260KM)
Aktualnie: 277 KM / 347 Nm
Jasne, 偶e odleg艂o艣膰 i czas ma znaczenie - sam transport Pozna艅 - Wawa - Pozna艅 to 2 dni robocze :( Powodzenia 偶ycz臋 i mam nadziej臋, 偶e nadal b臋dziesz zadowolony :)

_________________
Wyprzeda偶 piwniczna http://olx.pl/oferty/uzytkownik/Qncf/


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 sty 2016, o 22:48 
Offline

Do艂膮czy艂(a): 31 pa藕 2014, o 22:02
Posty: 23
Lokalizacja: Pozna艅
Samoch贸d: Superb II
Silnik: 2.0TSI (200KM)
Witajcie
Sorry 偶e tak p贸藕no pisz臋 co si臋 dzia艂o ale tyle si臋 po tym dzia艂o 偶e nie mia艂em jak si臋 za to zabra膰.
W sumie wszystko si臋 uda艂o
By艂o gotowe po dw贸ch dniach ale pojecha艂em na zamontowanie po 4 dniach - brak czasu.
Wymiana pami臋ci Flash - koszt 480z艂.
Po zamontowaniu programowanie - ustawienie rodzaju nag艂o艣nienia, wyposa偶enia, kamery cofania i itp plus wykasowanie b艂臋d贸w. Czas 15 min.
I dzia艂a bez zarzutu.

A z widokiem nawigacji to jak by艂o walni臋te to prze艂膮cza艂a mi si臋 automatycznie na dzie艅 i noc. A mia艂em ustawione poprzednio tylko na widok dzienny.

No mam jeszcze stary "problem". Kupi艂em ju偶 z tunerem TV i dzia艂a tylko g艂os a nie ma obrazu. 艁apie stacje bez problemu. Jak rozumiem to tuner z mpeg 2 czy obraz na ....
Tylko nie mog臋 tego zrozumie膰 jak kto艣 kto kupowa艂 auto w salonie w Polsce (pierwszy w艂a艣ciciel) z takim wyposa偶eniem chcia艂 tuner nie na Polsk臋.
Mo偶e kto艣 z Forum co艣 podpowie.
Pozdr. z Nowym 2016 rokiem


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 sty 2016, o 06:52 
Offline
Moderator
Avatar u偶ytkownika

Imi臋: Pawe艂
Do艂膮czy艂(a): 12 lis 2012, o 15:54
Posty: 4715
Lokalizacja: Warszafka (Ochota)
Samoch贸d: Superb II
Silnik: 3.6 V6 FSI CDVA (260KM)
Aktualnie: 277 KM / 347 Nm
Z tunerem TV nic nie zrobisz opr贸cz wymiany na nieoryginalny.

_________________
Wyprzeda偶 piwniczna http://olx.pl/oferty/uzytkownik/Qncf/


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 sty 2016, o 23:10 
Offline

Do艂膮czy艂(a): 31 pa藕 2014, o 22:02
Posty: 23
Lokalizacja: Pozna艅
Samoch贸d: Superb II
Silnik: 2.0TSI (200KM)
A jaki mo偶e kto艣 wymienia艂 albo instalowa艂?
A oryginalny to ....
Pozdr.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 sty 2016, o 17:27 
Offline
Avatar u偶ytkownika

Imi臋: Grzesiek
Do艂膮czy艂(a): 16 pa藕 2010, o 11:35
Posty: 3840
Lokalizacja: Limanowa/艁贸d藕
Samoch贸d: Superb III 4x4
Silnik: 2.0TSI (280KM)
ja mam ten nie ori... kupi艂em u Martosa.... raz sie zjebczy艂 a tak og贸lnie 艣miga ca艂kiem fajnie i masz mozliwo艣膰 przez usb czyta膰 Divixy

_________________
...prawdziwy m臋偶czyzna nie je miodu...prawdziwy m臋偶czyzna 偶uje pszczo艂y...


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 lut 2016, o 22:08 
Offline
Avatar u偶ytkownika

Imi臋: Marcin
Do艂膮czy艂(a): 25 gru 2015, o 21:09
Posty: 13
Lokalizacja: 艢l膮sk
Samoch贸d: Superb II DSG 4x4
Silnik: 3.6 V6 FSI CDVA (260KM)
Aktualnie: seryjne 260KM
Pod艂膮czam si臋, bo mam ten sam problem co Buszmen.

Kupi艂em kilka dni temu SII V6 i mam tuner DVB, kt贸ry 艂adnie 艂apie stacje, menu pokazuje tytu艂 i czas trwania programu, ale jest tylko d藕wi臋k. W informacjach wida膰 te偶 偶e sprz臋t definiuje to jako "RADIO".

Rozumiem, 偶e takie sprawy tylko na postoju dzia艂aj膮 (jak nie zkrakujesz). Ale u mnie tylko fonia czy jedziesz czy stoisz.

Mo偶e kto艣 poleci jakiegos "Magika" kt贸ry to uruchomi.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 lut 2016, o 06:18 
Offline
Moderator
Avatar u偶ytkownika

Imi臋: Pawe艂
Do艂膮czy艂(a): 12 lis 2012, o 15:54
Posty: 4715
Lokalizacja: Warszafka (Ochota)
Samoch贸d: Superb II
Silnik: 3.6 V6 FSI CDVA (260KM)
Aktualnie: 277 KM / 347 Nm
Nikt Ci tego nie uruchomi - po prostu fabryczny tuner nie wspiera MPEG4 a tylko MPEG2. Szukajka si臋 k艂ania bo ju偶 by艂o kilkukrotnie.

_________________
Wyprzeda偶 piwniczna http://olx.pl/oferty/uzytkownik/Qncf/


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 lut 2016, o 21:39 
Offline
Avatar u偶ytkownika

Imi臋: Marcin
Do艂膮czy艂(a): 25 gru 2015, o 21:09
Posty: 13
Lokalizacja: 艢l膮sk
Samoch贸d: Superb II DSG 4x4
Silnik: 3.6 V6 FSI CDVA (260KM)
Aktualnie: seryjne 260KM
A偶 nie chce si臋 wierzy膰. Z tego co pami臋tam, to do Columbusa wo艂ali 4000z艂 dop艂aty, a do tunera dodatkowe 6000z艂.

Mia艂em kiedy艣 kontakt do magika od systemu MMI w Audi. Musz臋 pogrzeba膰 i jak znajd臋 to si臋 pochwal臋 co us艂ysza艂em.

Pab567, znasz mo偶e ch艂opak贸w z ul. Bokserskiej (w Wa-wie) ? Oni co prawda specjalizuj膮 si臋 w angielskiej motoryzacji, ale w Porsche przestroili mi radio z USA na EU w dos艂ownie 5 sekund. Temat, na kt贸rym roz艂o偶y艂o si臋 ASO i kilku specjalist贸w od car-audio. To chyba ostatnia deska ratunku.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 lut 2016, o 22:34 
Offline
Moderator
Avatar u偶ytkownika

Imi臋: Pawe艂
Do艂膮czy艂(a): 12 lis 2012, o 15:54
Posty: 4715
Lokalizacja: Warszafka (Ochota)
Samoch贸d: Superb II
Silnik: 3.6 V6 FSI CDVA (260KM)
Aktualnie: 277 KM / 347 Nm
Pr贸buj... Jak si臋 uda b臋dziesz pierwszy...

_________________
Wyprzeda偶 piwniczna http://olx.pl/oferty/uzytkownik/Qncf/


G贸ra
 Zobacz profil  
 
Offline

Posty: 199
Lokalizacja: Polska


G贸ra
Wy艣wietl posty nie starsze ni偶:  Sortuj wg  
Utw贸rz nowy w膮tek Odpowiedz w w膮tku  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Nie mo偶esz rozpoczyna膰 nowych w膮tk贸w
Nie mo偶esz odpowiada膰 w w膮tkach
Nie mo偶esz edytowa膰 swoich post贸w
Nie mo偶esz usuwa膰 swoich post贸w
Nie mo偶esz dodawa膰 za艂膮cznik贸w

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne u偶ytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL