Android w RNS510 i RCD510

Nagłośnienie, nawigacje, radia CB, telefony.
Awatar użytkownika
pab567
Moderator
Posty: 5013
Rejestracja: 12 lis 2012, o 15:54
Samochód: Superb II
Silnik: 3.6 V6 FSI CDVA (260KM)
Aktualnie: 277 KM / 347 Nm
Imię: Paweł
Lokalizacja: Warszafka (Ochota)

Android w RNS510 i RCD510

Post autor: pab567 » 5 cze 2013, o 13:59

Tutaj http://superbclub.pl/viewtopic.php?f=7& ... 330#p48571 pisałem o rozwiązaniu firmy WondeProud umożliwiającym podpięcie pod RNS510 boxa na Androidzie z obsługą przez interfejs dotykowy fabrycznego radia. Takie samo rozwiązanie możliwe jest również w RCD510. Koszt obydwu rozwiązań jest takich sam - 315 USD za Android box z kompletem akcesoriów i okablowania plus 150 USD za interfejs do radia plus 60 USD fracht. Zestaw można rozbudować o dedykowany modem 3G za 55 USD ale osobiście uważam, że nie warto - można sobie zrobić punkt dostępowy z telefonu.

Z rzeczy ciekawych należy dodać, że interfejsy mają możliwość łatwego podpięcia kamery cofania - nie potrzeba dodatkowych interfejsów, wystarczy zwykła kamerka plus podpięcie kabelka który po podaniu +12V (np. z żarówki światła cofania) i automatycznie po wrzuceniu wstecznego na wyświetlaczy radia mamy obraz z kamery cofania.

Finalnie zdecydowałem, że będę brał dla siebie jedną sztukę pod RNS510. Chętnych do dołączenia się do zamówienia zapraszam na PW po szczegółową dokumentację.

Awatar użytkownika
przem00
Posty: 628
Rejestracja: 13 wrz 2011, o 15:15
Samochód: Superb II
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Lokalizacja: KWI

Re: Android w RNS510 i RCD510

Post autor: przem00 » 5 cze 2013, o 14:05

Ja sensu sprowadzania tego, za te pieniądze, nie widzę :)
Nie masz gwarancji że na tym pójdzie choćby automapa.
Lepiej kupić większy uchwyt i choćby galaxy Note 8 sprzężone z BT z Columbus

rezon
Posty: 2927
Rejestracja: 10 lip 2012, o 10:17
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Aktualnie: 220KM 440Nm
Imię: Krzysiek
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Android w RNS510 i RCD510

Post autor: rezon » 5 cze 2013, o 14:20

Był S2 1,8TSI 4x4 2012 Obrazek

Awatar użytkownika
pab567
Moderator
Posty: 5013
Rejestracja: 12 lis 2012, o 15:54
Samochód: Superb II
Silnik: 3.6 V6 FSI CDVA (260KM)
Aktualnie: 277 KM / 347 Nm
Imię: Paweł
Lokalizacja: Warszafka (Ochota)

Re: Android w RNS510 i RCD510

Post autor: pab567 » 5 cze 2013, o 15:06

przem00 pisze:Ja sensu sprowadzania tego, za te pieniądze, nie widzę :)
Nie masz gwarancji że na tym pójdzie choćby automapa.
Lepiej kupić większy uchwyt i choćby galaxy Note 8 sprzężone z BT z Columbus
rezon pisze:chyba już lepiej poszukać kompletnego chińczyka np. http://www.briskoda.net/forums/topic/24 ... -columbus/ niż dokładać
jest też http://dynavin-nawigacje.pl/pl/p/Nawiga ... NDROID/526
Każde rozwiązanie ma swoje wady:
- dodatkowy sprzęt i uchwyt rozpraszają uwagę i stanowią niepotrzebne niebezpieczeństwo w razie wypadku
- podpięcie zewnętrznego sprzętu po BT powoduje że całe audio idzie z tego sprzętu więc jeśli chcę słuchać muzyki z wbudowanego sprzętu a tylko komunikatów nawigacji z zewnętrznego sprzętu to nie jest to możliwe
- jeśli podepnę dodatkowy sprzęt po BT to chyba już nie podepnę telefonu (nie jestem na 100% pewien więc nie zabijajcie od razu)
- zamienniki Columbusa oznaczają rezygnację z funkcjonalności fabrycznej nawigacji i fabrycznego zestawu BT/GSM
- jakość dźwięku chińskich zamienników w stosunku do zestawu Columbus + Sound System , jak również skuteczność RDS, MOŻE być wątpliwa (napisałem MOŻE bo nie udało mi się dorwać nikogo ale z moich wcześniejszych doświadczeń z chińskim sprzętem jestem tego niemalże pewien)

Jeśli chodzi o funkcjonalność to rozwiązanie Wonde Proud ma kilka dużych zalet:
- nic nie wisi na szybie
- można słuchać muzyki z fabrycznego sprzętu i w tle wciąż mieć komunikaty z Androidowego boxa (nawigacja, Yanosik)
- można korzystać z nawigacji na Androidzie ze wszystkimi jej zaletami (aktualne mapy, live info o korkach)
- w każdej chwili można użyć fabrycznej nawigacji ze wszystkimi jej zaletami (wskazówki na wyświetlaczu, TMC)
- wysoka jakość dźwięku
- kamera cofania
- w przypadku RCD510 również dodatkowe wejścia AV np. pod odtwarzacz DVD

Jak każde rozwiązanie tak i to ma wady - tutaj jest to przede wszystkim cena. Ale jak dla mnie zalety zdecydowanie przeważają.

Poszukajcie sobie filmików w sieci dla WP9900 i popatrzcie, jak to działa.

Jeśli ktoś odbiera to podobnie jak ja to zapraszam na PW.

Awatar użytkownika
forrestas
Posty: 220
Rejestracja: 13 wrz 2011, o 14:34
Samochód: Inny
Silnik: 2.0TDI CFFB (140KM)
Imię: Adam
Lokalizacja: wielkopolskie

Re: Android w RNS510 i RCD510

Post autor: forrestas » 6 cze 2013, o 07:15

Przyglądałem się temu i podobnym rozwiązaniom. I powiem szczerze, że będąc dużym entuzjastą kombinowania, bym się nie zdecydował. Gdyby to była firma, która tworzy ten sprzęt w Polsce i zapewni serwis i aktualizacje to bym się zastanawiał. Albo jakby za tym stało jakieś opensource'owe community... Zupełnie nie kumam ceny 3g. 55$ za modem to rozbój. Jeżeli to standardowy android i ma wrzucone wsparcie dla modemów 3g to powinien obsłużyć większość popularnych modeli. Podsumowując - 525$ za chińskiego androdibox'a z analogowym wyjściem oraz adapter - bez serwisu i gwarancji - jak dla mnie za duże ryzyko w porównaniu z ceną. No i adapter do radia w przypadku RCD wymaga na pewno ingerencji w radio (brak jakiegokolwiek wejścia video). Dodatkowo rozdzielczość matrycy w RCD nie powala, co dodatkowo mnie zniechęca. Sam pomysł jest super, ale poczekam na więcej realizacji.

Nie mniej, podziwiam odwagę i pierwszy będę piał z zachwytu jak wszystko zabangla :D

Jak tylko zainstalujesz, wrzucaj recenzję na forum. Jestem na prawdę ciekaw Twoich wrażeń z użytkowania.

--------------------
Sprawdziłem rozdzielczość Columbusa - 800x480 (Bolero 400 x 240) - zaczyna to mieć sens i ma szansę dobrze wyglądać :)

Awatar użytkownika
pab567
Moderator
Posty: 5013
Rejestracja: 12 lis 2012, o 15:54
Samochód: Superb II
Silnik: 3.6 V6 FSI CDVA (260KM)
Aktualnie: 277 KM / 347 Nm
Imię: Paweł
Lokalizacja: Warszafka (Ochota)

Re: Android w RNS510 i RCD510

Post autor: pab567 » 14 cze 2013, o 13:53

Klamka zapadła - towar zamówiony, przelew zrobiony. Pozostaje czekać.

A przy okazji: możecie polecić jakiś sensowny warsztat car audio w Wawie lub okolicach? Trzeba będzie zdemontować Columbusa, rozkręcić go, wywiercić w nim dziurkę 21mm w tylnej obudowie (na kabelek), w trzech miejscach dotknąć się lutownicą, podłączyć kilka kabelków, zainstalować WP9900, zainstalować CB (na stałe), przeciągnąć (na stałe) kabelek z zasilaniem do uchwytu pod telefon.

Awatar użytkownika
pab567
Moderator
Posty: 5013
Rejestracja: 12 lis 2012, o 15:54
Samochód: Superb II
Silnik: 3.6 V6 FSI CDVA (260KM)
Aktualnie: 277 KM / 347 Nm
Imię: Paweł
Lokalizacja: Warszafka (Ochota)

Re: Android w RNS510 i RCD510

Post autor: pab567 » 19 cze 2013, o 12:56

Dziś wyjechała z Taiwanu paczka z WP9900 - jak dojedzie i oblookam dam znaka.

Awatar użytkownika
pab567
Moderator
Posty: 5013
Rejestracja: 12 lis 2012, o 15:54
Samochód: Superb II
Silnik: 3.6 V6 FSI CDVA (260KM)
Aktualnie: 277 KM / 347 Nm
Imię: Paweł
Lokalizacja: Warszafka (Ochota)

Re: Android w RNS510 i RCD510

Post autor: pab567 » 24 cze 2013, o 08:52

Paczka z Tajwanu dotarła wczoraj do Polski - teraz tylko odprawa celna i będzie można zaczynać zabawę.

Awatar użytkownika
pab567
Moderator
Posty: 5013
Rejestracja: 12 lis 2012, o 15:54
Samochód: Superb II
Silnik: 3.6 V6 FSI CDVA (260KM)
Aktualnie: 277 KM / 347 Nm
Imię: Paweł
Lokalizacja: Warszafka (Ochota)

Re: Android w RNS510 i RCD510

Post autor: pab567 » 21 sie 2013, o 14:59

Paczka dotarła, miałem pecha - wada fabryczna, po kilku minutach pracy szlag trafił. Wysłałem do naprawy. Wrócił w poniedziałek - udało się skonfigurować i pracować przez 2.5 godziny po czym się wyłączył. Teraz włącza się raz na kilkanaście prób - ale producent stanął tym razem na wysokości zadania i obiecał wysłać nowe urządzenie bez konieczności zwrotu starego.

A tutaj http://www.youtube.com/watch?v=CX1kqL4oQHM można obejrzeć jak to działa w RNS510 zamontowanym w Tiguanie.

Awatar użytkownika
Misiektt
Posty: 1213
Rejestracja: 11 gru 2010, o 22:28
Samochód: Superb II combi 4x4
Silnik: 3.6 V6 FSI CDVA (260KM)
Aktualnie: 296KM / 377NM
Imię: Marcin

Re: Odp: Android w RNS510 i RCD510

Post autor: Misiektt » 21 sie 2013, o 15:58

Jakość komponentów zapewne jest powalająca.

Wysyłane z mojego GT-I9505 za pomocą Tapatalk 2

miron75
Posty: 58
Rejestracja: 7 kwie 2013, o 23:19
Samochód: Superb II
Silnik: 2.0TDI CBBB (170KM)
Lokalizacja: napisz skąd jesteś

Re: Android w RNS510 i RCD510

Post autor: miron75 » 22 sie 2013, o 11:35

@ pab567
A tobie tak samo chodził dotyk, tak samo szybko? Pytam bo w porównaniu do mojego RNS510 to chodzi jak burza nie wspominając o przesuwaniu ekranu. A Skype' a sprawdzałes jak chodzi ? :)

Awatar użytkownika
pab567
Moderator
Posty: 5013
Rejestracja: 12 lis 2012, o 15:54
Samochód: Superb II
Silnik: 3.6 V6 FSI CDVA (260KM)
Aktualnie: 277 KM / 347 Nm
Imię: Paweł
Lokalizacja: Warszafka (Ochota)

Re: Android w RNS510 i RCD510

Post autor: pab567 » 23 sie 2013, o 11:02

miron75 pisze:@ pab567
A tobie tak samo chodził dotyk, tak samo szybko? Pytam bo w porównaniu do mojego RNS510 to chodzi jak burza nie wspominając o przesuwaniu ekranu. A Skype' a sprawdzałes jak chodzi ? :)
Mam wrażenie, że za szybkością reakcji dotyku stoi system operacyjny.

Chińczycy wzięli sobie chyba do serca mój temat - paczkę wysłali wczoraj, na swój koszt, i to nie jak do tej pory EMSem tylko FedExem - właśnie dostałem telefon z FedExu w sprawie odprawy.

Będę temat aktualizował na bieżąco.

Awatar użytkownika
Misiektt
Posty: 1213
Rejestracja: 11 gru 2010, o 22:28
Samochód: Superb II combi 4x4
Silnik: 3.6 V6 FSI CDVA (260KM)
Aktualnie: 296KM / 377NM
Imię: Marcin

Re: Android w RNS510 i RCD510

Post autor: Misiektt » 23 sie 2013, o 15:12

pab567 masz bluetooth premium ?

Awatar użytkownika
dato
Posty: 3479
Rejestracja: 1 mar 2012, o 01:33
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Aktualnie: Było: 207,4@419,2Nm
Imię: Darczysław...
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Android w RNS510 i RCD510

Post autor: dato » 23 sie 2013, o 21:08

Ja mam, co potrzebujesz ?

Awatar użytkownika
szms
Moderator
Posty: 15338
Rejestracja: 13 maja 2012, o 10:59
Samochód: Superb II
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB
Imię: Szymek
Lokalizacja: CWA/GD

Re: Android w RNS510 i RCD510

Post autor: szms » 23 sie 2013, o 21:08

jor łajf.


spamer mi się włączył. :mrgreen:
http://www.motoke.pl
http://www.mak-bud.com

Mondeo MK5 2.0 TDCI Hatch
OIII 1.6 TDI DSG Kombi
Obrazek

ODPOWIEDZ