RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Nagłośnienie, nawigacje, radia CB, telefony.
Awatar użytkownika
pab567
Moderator
Posty: 5004
Rejestracja: 12 lis 2012, o 15:54
Samochód: Superb II
Silnik: 3.6 V6 FSI CDVA (260KM)
Aktualnie: 277 KM / 347 Nm
Imię: Paweł
Lokalizacja: Warszafka (Ochota)

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: pab567 » 23 cze 2019, o 14:04

Aktualizacja z SD kiedyś była zrobiona na sofcie 4120. Nie wiem, jak jest teraz, ale aktualizacji z SD nie polecałem, nie polecam i polecał nie będę.

Awatar użytkownika
untaztood
Posty: 272
Rejestracja: 24 cze 2017, o 06:45
Samochód: Superb II
Silnik: 1.8TSI CDAA (160KM)
Imię: Lukasz

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: untaztood » 23 cze 2019, o 15:06

Laser czyściłeś mechanicznie, czy tylko płytką?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Bartekdk
Posty: 5
Rejestracja: 21 cze 2019, o 19:52
Samochód: Superb II
Silnik: 2.0TSI (280KM)

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: Bartekdk » 24 cze 2019, o 00:07

najpierw samą płytą a potem alkohol izopropylowym. I niestety płyta niewłaściwa z mapami.

Awatar użytkownika
untaztood
Posty: 272
Rejestracja: 24 cze 2017, o 06:45
Samochód: Superb II
Silnik: 1.8TSI CDAA (160KM)
Imię: Lukasz

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: untaztood » 24 cze 2019, o 06:26

Bartekdk pisze:najpierw samą płytą a potem alkohol izopropylowym. I niestety płyta niewłaściwa z mapami.
Ale rozkręciłeś radio by wyczyścić soczewkę?
Bo płyty nic nie dają.
Chociaż bardziej wydaje mi się, że po prostu źle je nagrywasz...


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Bartekdk
Posty: 5
Rejestracja: 21 cze 2019, o 19:52
Samochód: Superb II
Silnik: 2.0TSI (280KM)

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: Bartekdk » 24 cze 2019, o 11:53

Kiedys na tym samym laptopie na tej samej zew nagrywarce nagrywalem mapy v15 dla kolegi i poszły mu bez problemu.
Verbarim imgburn x1. Co tutaj można poprawić?

Nie rozkrecalem.

kropek
Posty: 21
Rejestracja: 10 cze 2019, o 07:00
Samochód: Superb II combi 4x4
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: kropek » 24 cze 2019, o 12:14

kropek pisze:od kilku dni jestem posiadaczem skody superb po odczytaniu wersji radia wydaje mi sie ze jest dosc stare oprogramowanie
delivery port number 3t0035680c
hw version h06
sw version 3974
active map cover...west europe
active map navteq
map version hdd 8195

pytanie odnośnie aktualizacji softu.
podpowiedziano mi ze wersja 5238 z podziałem 70-25-25 i pytanie
1 - skad pobrac ta wersje z takim podzialem?
2 - czy po aktualizaji softu radio bedzie szybciej reagowac, wlaczac sie itd?
3 - gdzie moge znalesc najaktualniejsza mape do mojego radyjka?

Awatar użytkownika
pab567
Moderator
Posty: 5004
Rejestracja: 12 lis 2012, o 15:54
Samochód: Superb II
Silnik: 3.6 V6 FSI CDVA (260KM)
Aktualnie: 277 KM / 347 Nm
Imię: Paweł
Lokalizacja: Warszafka (Ochota)

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: pab567 » 24 cze 2019, o 12:26

Ad. 1 - słabo czytasz ten wątek, wielokrotnie pisałem że np. na moim chomiku masz sprawdzone softy
Ad. 2 - chciałbyś... ale nie licz na to niestety, cudów nie będzie...
Ad. 3 - znowu słabo czytasz, wielokrotnie tu były podawane linki lub wskazówki do szukania (np. GPS underground)

kropek
Posty: 21
Rejestracja: 10 cze 2019, o 07:00
Samochód: Superb II combi 4x4
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: kropek » 24 cze 2019, o 13:50

Spr twojego chomika i bez hasla nie mozna wejsc pobrac

Awatar użytkownika
pab567
Moderator
Posty: 5004
Rejestracja: 12 lis 2012, o 15:54
Samochód: Superb II
Silnik: 3.6 V6 FSI CDVA (260KM)
Aktualnie: 277 KM / 347 Nm
Imię: Paweł
Lokalizacja: Warszafka (Ochota)

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: pab567 » 24 cze 2019, o 13:53

Znowu pudło... albo znowu idziesz na łatwiznę albo testy na spostrzegawczość oblane... uwierz mi, że na moim chomiku jest podane wszystko, co jest potrzebne żeby się do niego dostać...

kropek
Posty: 21
Rejestracja: 10 cze 2019, o 07:00
Samochód: Superb II combi 4x4
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: kropek » 24 cze 2019, o 16:11

Mozliwe.. Spr w pracy w "wolnej" chwili wiec moglem nie zauważyć. W domu brak internetu bez limitu... Obiecuje jutro spr dokladniej :)

Awatar użytkownika
pab567
Moderator
Posty: 5004
Rejestracja: 12 lis 2012, o 15:54
Samochód: Superb II
Silnik: 3.6 V6 FSI CDVA (260KM)
Aktualnie: 277 KM / 347 Nm
Imię: Paweł
Lokalizacja: Warszafka (Ochota)

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: pab567 » 24 cze 2019, o 16:41

Trzymam za słowo :)

kropek
Posty: 21
Rejestracja: 10 cze 2019, o 07:00
Samochód: Superb II combi 4x4
Silnik: 2.0TDI (170KM) CFGB

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: kropek » 25 cze 2019, o 09:51

haselo do chomika jest. moj blad a raczej niedopatrzenie.
pytanie tylko o odpowiednia wersje do mojego radia
pisales kolego ze dla mojego radia
delivery port number 3t0035680c
hw version h06
sw version 3974
active map cover...west europe
active map navteq
map version hdd 8195

soft w wersji 5238 z podziałem 70-25-25
oraz ze go znajde u ciebie na chomiku. przegladalem katalog RNS510 firmware i jest tam jedynie wersja
RNS510-5238A-josi-VIM-Testmode-70-25-5.iso rozumiem ze to 25 - 5 ostatnie to tylko literowka ;)

i jeszcze jedno pytanie obecnie mam mape wgrana na dysk czy to 25gb dla map wystarczy ?

Awatar użytkownika
pab567
Moderator
Posty: 5004
Rejestracja: 12 lis 2012, o 15:54
Samochód: Superb II
Silnik: 3.6 V6 FSI CDVA (260KM)
Aktualnie: 277 KM / 347 Nm
Imię: Paweł
Lokalizacja: Warszafka (Ochota)

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: pab567 » 25 cze 2019, o 10:05

mój bład, powinno byc 50-25-25 i takiego softu szukaj to Ci aktualnych map nie wywali.

25 to nie rozmiar partycji w GB a procentowa wielkość partycji w stosunku do rozmiaru dysku. Dysk 40GB więc 25% to około 10 GB więc w zupelności wystarcza...

maciejfry
Posty: 1
Rejestracja: 1 lip 2019, o 14:30
Samochód: Superb II combi
Silnik: 1.6TDI (120KM)
Imię: Maciej

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: maciejfry » 1 lip 2019, o 15:15

Panowie i Panie,
Temat następujący; Columbus zaczął świrować - co jakiś czas w kółko sie zawieszął przy starcie - logo Skody. Powtórne uruchomienie nic nie dawało. Ale odstawienie auta na godzinę, zazwyczaj już tak. Aktualnie może raz na miesiąc się uruchomi normalnie. Jakie działania sugerujecie?

Awatar użytkownika
untaztood
Posty: 272
Rejestracja: 24 cze 2017, o 06:45
Samochód: Superb II
Silnik: 1.8TSI CDAA (160KM)
Imię: Lukasz

Re: RNS-510 czyli Columbus - Mapy Soft i technikalia

Post autor: untaztood » 1 lip 2019, o 15:16

maciejfry pisze:Panowie i Panie,
Temat następujący; Columbus zaczął świrować - co jakiś czas w kółko sie zawieszął przy starcie - logo Skody. Powtórne uruchomienie nic nie dawało. Ale odstawienie auta na godzinę, zazwyczaj już tak. Aktualnie może raz na miesiąc się uruchomi normalnie. Jakie działania sugerujecie?
Kontakt z Pab567

ODPOWIEDZ