Forum Skoda Superb
http://www.superbclub.pl/

Jaki interfejs do kodowania
http://www.superbclub.pl/viewtopic.php?f=58&t=9038
Strona 1 z 4

Autor:  Wallygator [ 19 cze 2017, o 08:03 ]
Tytuł:  Jaki interfejs do kodowania

Witam,

Mój SIII pojawi się na początku września, ale chcę się przygotować, bo kilka rzeczy trzeba będzie przekodować (VIM, zamykanie bagażnika i parę drobiazgów)...
Jestem laikiem w kodowaniu samochodów, OII modowałem tylko mechanicznie. Z zawodu jestem automatykiem, więc kodowanie mnie nie przeraża.

Potrzebuję mieć możliwość powrotu do oryginalnego kodowania (gwarancja na auto).

Szukając po forach znalazłem 3 "główne" interfejsy:
1. OBD11 - niestety nie mam androida (chociaż można coś kupić tylko pod to), niestety nie załatwi klapy. Wygląda na prosty w obsłudze dla laików, choć miksy językowe mi nie pasują (nie znam niemieckiego).
2. VCDS - profesjonalne narzędzie, klapy nie załatwi.
3. VAGCanPro - załatwia klapę, ale czy ma funkcjonalności z poprzednich interfejsów?

Do tego mógłby diagnozować 1 OII 2006 i 2 OI 2007, plus pomoc dla kolegów w pobliżu... Istotna dla mnie jest klapa bagażnika z przycisku wewnątrz.

Co polecacie?

Autor:  Elninjo [ 19 cze 2017, o 12:07 ]
Tytuł:  Re: Jaki interfejs do kodowania

Wallygator napisał(a):
... Istotna dla mnie jest klapa bagażnika z przycisku wewnątrz.

Co polecacie?



A czy w MY2018 klapa nie jest zakodowana do zamykania ze środka? Nie sprawdzałem w salonie ale info jakie miałem z ASO mówi, że mają...

Autor:  Wallygator [ 19 cze 2017, o 12:15 ]
Tytuł:  Re: Jaki interfejs do kodowania

Tego nie wiem, demówka jaka jeździłem nie miała.

Autor:  CybPL [ 19 cze 2017, o 12:16 ]
Tytuł:  Re: Jaki interfejs do kodowania

W środę mogę Ci powiedzieć jak to działa w MY2018.

Autor:  Wallygator [ 19 cze 2017, o 12:30 ]
Tytuł:  Re: Jaki interfejs do kodowania

Super, czekam więc na informację...

Niemniej w dalszym ciągu proszę o podpowiedź co do interfejsu.

Autor:  Elninjo [ 19 cze 2017, o 12:35 ]
Tytuł:  Re: Jaki interfejs do kodowania

Pewnie najwięcej zależy od budżetu...
Jako użytkownik OBD11 będę namawiał do tego ale nie testowałem nigdy innych więc moje zdanie jest co najmniej niebezstronne... :)

Autor:  Wallygator [ 19 cze 2017, o 12:40 ]
Tytuł:  Re: Jaki interfejs do kodowania

Budżet sprawa wtórna... Wadą OBD11 jest android i mix angielsko-niemiecki - przynajmniej z tego, co widzę na screenach.

Jeśli MY2018 ma zamykaną klapę ze środka, to w sumie OBD11 załatwiłoby sprawę - VIM się tam odblokuje.

Autor:  Enriquez [ 19 cze 2017, o 13:28 ]
Tytuł:  Re: Jaki interfejs do kodowania

Niestety żadnym z tych kabli nie załatwisz samodzielnie tematu zamykania klapy.
Robi to koleś zdalnie z Czech za 40-50 EUR i musi być podpięty do samochodu VAG CAN Pro.

VCDS - miłe narzędzie, ale jest przeznaczone dla entuzjastów. Brak możliwości głębszych zmian.
VCP - niby wszystko można zrobić, ale trzeba znać jęz. niemiecki aby się na forum dowiedzieć czegoś. Jest support po polsku, bo to polski produkt
ODIS - nielegalna kopia tego co ma serwis - średnio funkcjonalne

Nie ma złotego środka, najlepiej mieć wszystko, w 2500 - 3000 się zamkniesz.

Autor:  marasmus007 [ 19 cze 2017, o 13:30 ]
Tytuł:  Re: Jaki interfejs do kodowania

VCDS użytkuję osobiście, ale jak się okazuje coraz mniej chyba można nim zrobić, ale o niebo więcej niż OBDeleven. Oczywiście jest najbardziej przyjazny w użytkowaniu mając ladne intuicyjne menu podpowiedzi itd , natomiast kiedyś radziłem sie w temacie kolegi Enriqueza i on zdecydowanie polecał VCP. Niestety tu trzeba mieć ponoć troszkę wiedzy, bo o ile do VCDS znajdziesz kodowania w sieci to VCP to jest pewnie ze 2 poziomy wyżej i trzeba już kumać bazę co się robi. Pozostaje kwestia kosztów bo orygianlny VCDS HEX-V2 , bo tylko o takim możemy mówić w autach od 2017 roku na tylko 3VIN to wydatek 1300 zł , a obsługujący nielimitowaną wesję aut to już 2600 zł. VCP jako że to polski produkt możesz kupić już za 850 zł.

Autor:  pmi [ 20 cze 2017, o 21:18 ]
Tytuł:  Re: Jaki interfejs do kodowania

A zmiana parametrów wpływa na gwarancję? Przecież to są soft-switche. taki mógł przyjść nawet z fabryki

Autor:  Enriquez [ 20 cze 2017, o 21:42 ]
Tytuł:  Re: Jaki interfejs do kodowania

marasmus, nie jest tak źle z VCDSem
w USA można kupić na ebay (tak słyszałem, nie sprawdzałem) używany VCDS microCAN - taki właśnie mam - za jakieś 100 USD
ktoś tu ostatnio takiego sprzedawał za 600 (???)

microCAN spokojnie obsługuje i będzie obsługiwał wszystkie kolejne modele, nie ma potrzeby inwestować w HEX

Autor:  marasmus007 [ 21 cze 2017, o 09:36 ]
Tytuł:  Re: Jaki interfejs do kodowania

Enriquez, niestety microCAN nie obsłuży modeli MY2017 i wyżej. Miałem taki kabel oryginalny dokładnie prześwietliłem temat i miałem informacje prosto z Ross-Tech (po podaniu VIN) że do tych aut musi być już HEX-V2. Z resztą nie wiem cyz pamiętasz rozmawialiśmy na ten temat jakiś czas temu , radziłem się Ciebie i stwierdziłem że jestem za krótki na VCP , dlatego padło na VCDS HEX-V2.
Być może, a tego nie sprawdzałem, pełna wersja starszego modelu kabla nie microCAN a HEX-CAN będzie działała i może to warto sprawdzić.
A microCAN sprzedawałem właśnie ja, dlatego że nie poszedł z moim autem :)

Autor:  Enriquez [ 21 cze 2017, o 09:41 ]
Tytuł:  Re: Jaki interfejs do kodowania

No to masz nieaktualne informacje. Mam osobiście oryginalny microCAN (kupiony w 2008 roku) i OBSŁUGUJE on wszystko co się rusza i na drzewo nie ucieka, łącznie z 2017 i 2018.

Autor:  Wallygator [ 21 cze 2017, o 09:56 ]
Tytuł:  Re: Jaki interfejs do kodowania

Ale czy są różnice między VCDS, VCP i OBD11, czy robią dokładnie to samo (VCP chyba dodatkowo flashuje moduły) i są łatwiejsze/trudniejsze w obsłudze, czy są jeszcze dodatkowe różnice?

No i co z tym zamykaniem klapy ze środka? Czy jeśli MY2018 tego nie ma (czekamy na info od CybPL), to jest to możliwe do zrobienia i w jaki sposób?

Autor:  bartekpion [ 21 cze 2017, o 10:09 ]
Tytuł:  Re: Jaki interfejs do kodowania

Panowie, pytanie pokrewne, bo też chcę kupić jakiś interface. mam MY2017, i wg info z Vag-com.pl http://www.vag-com.pl/index.php?mod=sklep&item=28 w miejscach 7 i 8 mój VIN ma NP, a nie 3V. też tak macie? i czy to będzie działać, bo wg strony nie znajduje się na liście to nie będzie działać... mało tego, wczoraj w końcu odebrałem dowód twardy i mam wbite superb 3T, w książce pojazdu analogicznie też tak macie??

Strona 1 z 4 Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/