Jaki interfejs do kodowania

Moderator: Elninjo

CybPL
Posty: 61
Rejestracja: 13 kwie 2017, o 15:59
Samochód: Superb III combi
Silnik: 2.0TSI (190KM)

Re: Jaki interfejs do kodowania

Post autor: CybPL » 21 cze 2017, o 12:13

Wallygator pisze:Ale czy są różnice między VCDS, VCP i OBD11, czy robią dokładnie to samo (VCP chyba dodatkowo flashuje moduły) i są łatwiejsze/trudniejsze w obsłudze, czy są jeszcze dodatkowe różnice?

No i co z tym zamykaniem klapy ze środka? Czy jeśli MY2018 tego nie ma (czekamy na info od CybPL), to jest to możliwe do zrobienia i w jaki sposób?
Testowałem na szybko - nie da się zamknąć klapy bagażnika przyciskiem koło dźwigni DSG.

Awatar użytkownika
Enriquez
Posty: 12471
Rejestracja: 2 cze 2012, o 09:20
Samochód: Superb III
Silnik: 2.0TSI (190KM)
Aktualnie: 313 KM / 419 Nm
Imię: Marcin
Lokalizacja: Łódź - Wieś ELW

Re: Jaki interfejs do kodowania

Post autor: Enriquez » 21 cze 2017, o 12:13

Będzie działać.
Pozdrawiam
Marcin
---
Nie udzielam porad technicznych na PW. Nie podejmuję się wykonywania żadnych modyfikacji w cudzych samochodach. Proszę mnie o to nie pytać.

Awatar użytkownika
Wallygator
Posty: 78
Rejestracja: 14 cze 2017, o 09:32
Samochód: Superb III combi 4x4
Silnik: 1.6TDI (120KM)
Kontakt:

Re: Jaki interfejs do kodowania

Post autor: Wallygator » 21 cze 2017, o 12:39

CybPL pisze:Testowałem na szybko - nie da się zamknąć klapy bagażnika przyciskiem koło dźwigni DSG.
Dzięki za info, szkoda...
Enriquez pisze:Będzie działać.
Czyli jest nadzieja... A możesz uchylić rąbka tajemnicy? Czy da się to wykonać w domowych warunkach, czy tylko z super sprzętem i przez pół świata?

marasmus007
Posty: 680
Rejestracja: 30 kwie 2011, o 01:34
Samochód: Superb III combi 4x4
Silnik: 2.0TSI (220KM)
Aktualnie: JB4 360KM / 450Nm
Imię: Mariusz
Lokalizacja: Poznań

Re: Jaki interfejs do kodowania

Post autor: marasmus007 » 21 cze 2017, o 13:17

Enriquez, mój nie chodził w moim aucie i u znajomego MY2017, dla potwierdzenia wrzucam odpowiedz od ADAKO , z Ross Tech nie znalazłem. microCAN model UC154270 rev. A
Jeżeli Twój działa to tylko się cieszyć.

Witam,

Brak komaptybilności, co zresztą potwierdza nasza strona www, poświęcona produktowi MicroCAN.

Pozdrawiamy,
ADAKO

http://www.vcds.pl

Jan Kowalski <xxxxxxx.xxxxxx@xxxxxxxxx.pl> wrote:
Witam serdecznie,

Kod producenta : 3V55UX
Kod nadwozia : TMBLE7NP6H7521367

Auto było wyprodukowane w 2 tygodniu stycznia 2017 roku.

Byłbym wdzięczny za potwierdzenie kompatybilności , a swoją drogą sprawdzę wersję angielską.

Pozdrawiam

Jan

Edit (kamracik): Usunąłem dane osobowe

Awatar użytkownika
kamracik
Moderator
Posty: 7450
Rejestracja: 10 paź 2014, o 10:52
Samochód: Superb II combi
Silnik: 1.8TSI CDAA (160KM)
Lokalizacja: Łódź

Re: Jaki interfejs do kodowania

Post autor: kamracik » 21 cze 2017, o 13:34

Tak, na przyszłość jak wrzucasz to to zerknij całą treść :)

marasmus007
Posty: 680
Rejestracja: 30 kwie 2011, o 01:34
Samochód: Superb III combi 4x4
Silnik: 2.0TSI (220KM)
Aktualnie: JB4 360KM / 450Nm
Imię: Mariusz
Lokalizacja: Poznań

Re: Jaki interfejs do kodowania

Post autor: marasmus007 » 21 cze 2017, o 14:13

Dzięki , zapomniałem całkowicie

Awatar użytkownika
Enriquez
Posty: 12471
Rejestracja: 2 cze 2012, o 09:20
Samochód: Superb III
Silnik: 2.0TSI (190KM)
Aktualnie: 313 KM / 419 Nm
Imię: Marcin
Lokalizacja: Łódź - Wieś ELW

Re: Jaki interfejs do kodowania

Post autor: Enriquez » 21 cze 2017, o 15:35

Bo w Adako się nie kupuje tylko bezpośrednio w stanach.

Co do klapy, to samodzielnie tylko vcp, o ile Twój sterownik klapy jest obsługiwany przez plik .zdc. A i tak jakby się udało, to trzeba trzymać guzik paluchem. W MY2016 mi się udało, ale 2017 uwalony został sterownik.
Pozdrawiam
Marcin
---
Nie udzielam porad technicznych na PW. Nie podejmuję się wykonywania żadnych modyfikacji w cudzych samochodach. Proszę mnie o to nie pytać.

Awatar użytkownika
Wallygator
Posty: 78
Rejestracja: 14 cze 2017, o 09:32
Samochód: Superb III combi 4x4
Silnik: 1.6TDI (120KM)
Kontakt:

Re: Jaki interfejs do kodowania

Post autor: Wallygator » 22 cze 2017, o 12:54

Enriquez, ale uwalenie sterownika jest odwracalne? Czy pliki ZDC w jakiś sposób pokazują numery obsługiwanych modułów i numer modułu można zczytać VCP?

Czy jest możliwość "zgrania" oryginalnego softu ze sterownika jako backup i w razie czego wgranie oryginału?

Dzięki

Awatar użytkownika
Enriquez
Posty: 12471
Rejestracja: 2 cze 2012, o 09:20
Samochód: Superb III
Silnik: 2.0TSI (190KM)
Aktualnie: 313 KM / 419 Nm
Imię: Marcin
Lokalizacja: Łódź - Wieś ELW

Re: Jaki interfejs do kodowania

Post autor: Enriquez » 22 cze 2017, o 19:14

Jest odwracalne w ASO.
Nazwa pliku jest numerem modułu. Ale numer jest ten sam a raz działa a raz nie.
Nie ma takiej opcji i nigdy nie będzie.
Pozdrawiam
Marcin
---
Nie udzielam porad technicznych na PW. Nie podejmuję się wykonywania żadnych modyfikacji w cudzych samochodach. Proszę mnie o to nie pytać.

RedBool
Posty: 16
Rejestracja: 26 sty 2017, o 06:43
Samochód: Inny
Silnik: 1.6TDI (120KM)

Re: Jaki interfejs do kodowania

Post autor: RedBool » 30 cze 2017, o 07:46

Jest jedno miejsce gdzie można kupić vcds (klon w wersji 1:1 z ori i aktualizacja online ponad to działa we wszystkich językach) cena 90€ razem z przesyłka.

Kilkanaście osób kupiło stamtąd i są zadowoleni.
Odrazu mówię ze ja tego nie sprzedaje!

Jak by ktoś potrzebował kodowania online tj SVM, Geko to pisać na pw.

Awatar użytkownika
Wallygator
Posty: 78
Rejestracja: 14 cze 2017, o 09:32
Samochód: Superb III combi 4x4
Silnik: 1.6TDI (120KM)
Kontakt:

Re: Jaki interfejs do kodowania

Post autor: Wallygator » 6 wrz 2017, o 07:27

W końcu: autko na podjeździe, VCP w łapie i pierwsze walki:

- VIM uruchomiony
- siła nawiewu w trybie auto uruchomiona
- S/S zdezaktywowany (podniesione napięcie)
- menu offroad uruchomione

Jak będę miał następną chwilę to pobawię się z podniesieniem prędkości dla cornerów i pedałem Audi. Poszukam tez innych fajnych kodowań.

Chwilę zajęło mi rozgryzienie co się z czym je, potem już poszło. Teraz czekam na plik ZDC do modułu klapy L.

Awatar użytkownika
Elninjo
Posty: 663
Rejestracja: 23 sie 2016, o 08:06
Samochód: Inny
Silnik: 1.6TDI (120KM)
Aktualnie: 240 / 430
Imię: DarYush
Kontakt:

Re: Jaki interfejs do kodowania

Post autor: Elninjo » 6 wrz 2017, o 07:47

Wallygator pisze:W końcu: autko na podjeździe, VCP w łapie i pierwsze walki:

- VIM uruchomiony
- siła nawiewu w trybie auto uruchomiona
- S/S zdezaktywowany (podniesione napięcie)
- menu offroad uruchomione

Jak będę miał następną chwilę to pobawię się z podniesieniem prędkości dla cornerów i pedałem Audi. Poszukam tez innych fajnych kodowań.

Chwilę zajęło mi rozgryzienie co się z czym je, potem już poszło. Teraz czekam na plik ZDC do modułu klapy L.
Chcesz powiedzieć, że zamykanie klapy ze środka może będzie ogarnięte??? :)

Awatar użytkownika
Wallygator
Posty: 78
Rejestracja: 14 cze 2017, o 09:32
Samochód: Superb III combi 4x4
Silnik: 1.6TDI (120KM)
Kontakt:

Re: Jaki interfejs do kodowania

Post autor: Wallygator » 6 wrz 2017, o 08:52

Z tego, co się orientuję to sterowniki z końcówką J i L jeszcze nie działają, poprzednie tak. Myślę, że Enriquez będzie wiedział więcej na ten temat, jeśli to będzie ogarnięte to służę pomocą z VCP we Włocławku (oczywiście na własną odpowiedzialność).

Awatar użytkownika
Enriquez
Posty: 12471
Rejestracja: 2 cze 2012, o 09:20
Samochód: Superb III
Silnik: 2.0TSI (190KM)
Aktualnie: 313 KM / 419 Nm
Imię: Marcin
Lokalizacja: Łódź - Wieś ELW

Re: Jaki interfejs do kodowania

Post autor: Enriquez » 7 wrz 2017, o 11:20

Za tą opcję musisz zapłacić za każdy samochód. Nie będzie nigdy w vcp.
Pozdrawiam
Marcin
---
Nie udzielam porad technicznych na PW. Nie podejmuję się wykonywania żadnych modyfikacji w cudzych samochodach. Proszę mnie o to nie pytać.

Awatar użytkownika
Wallygator
Posty: 78
Rejestracja: 14 cze 2017, o 09:32
Samochód: Superb III combi 4x4
Silnik: 1.6TDI (120KM)
Kontakt:

Re: Jaki interfejs do kodowania

Post autor: Wallygator » 7 wrz 2017, o 18:07

A dokładniej? Pisałeś coś o jakimś Czechu, który ogarnia to za 50€ Team Viewerem i VCP. Jak rozumiem przeprogramowuje bezpośrednio w sterowniku edytorem - bez uploadu ZDC. Czy to jest jakiś indywidualny program do każdego auta - bo wtedy faktycznie nie będzie w VCP? Ogarnia sterowniki J i L?

I wreszcie - jakiś namiar? Mogę zapłacić, to przydatna funkcja...

ODPOWIEDZ