Forum Skoda Superb

Portal mi艂o艣nik贸w i u偶ytkownik贸w Skody Superb
Teraz jest 24 lip 2017, o 01:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utw贸rz nowy w膮tek Odpowiedz w w膮tku  [ Posty: 384 ]  Przejd藕 na stron臋 Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 26  Nast臋pna strona
Autor Wiadomo艣膰
PostNapisane: 17 lis 2016, o 11:46 
Offline
Moderator
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): 10 pa藕 2014, o 10:52
Posty: 6222
Lokalizacja: 艁贸d藕
Samoch贸d: Superb II combi
Silnik: 1.8TSI CDAA (160KM)
Na tym forum nie wraca si臋 do tematu ;)

_________________
Obrazek
SIIFL


G贸ra
 Zobacz profil  
 
Offline

Posty: 199
Lokalizacja: Polska


G贸ra
PostNapisane: 17 lis 2016, o 11:52 
Offline
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): 27 sie 2014, o 08:49
Posty: 3158
Lokalizacja: Wroc艂aw
Samoch贸d: Superb II combi 4x4
Silnik: 1.8TSI CDAA (160KM)
Aktualnie: ju偶 dotarty :-)
Chyba ze do innego.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 lis 2016, o 11:55 
Offline

Imi臋: Lukasz
Do艂膮czy艂(a): 27 cze 2013, o 16:13
Posty: 1283
Lokalizacja: Anglia, NW
Samoch贸d: Superb II
Silnik: 1.8TSI CDAA (160KM)
Aktualnie: Seria: 183KM/271Nm
kamracik napisa艂(a):
W zale偶no艣ci od konfiguracji switcha tak. Musi on tylko umo偶liwia膰 tak膮 funkcj臋 konkretnych port贸w lub VLAN'贸w. Bo normalnie jak tworzysz dwa VLANy to s膮 one rozdzielone jakby艣 fizycznie mia艂 dwa switche. No i IP powinny mie膰 oba z tej samej sieci chyba (tego pewien nie jestem), wtedy ustawi膰 na DHCP musisz inne zakresy adres贸w. Przej艣cie i tak b臋dzie jednostronne, wi臋c to nie zezwoli na swobodny ruch pomi臋dzy sieciami.

Je艣li by nie mia艂 takiej opcji to zawsze mo偶esz zrobi膰 tak膮 konfiguracj臋:
1. U偶ywasz ca艂ego switcha do jednej sieci
2. Router 1 ma ustawion膮 sie膰 LAN 192.168.100.0/24 i w艂膮czony DHCP (to jest router g艂贸wny dla pozosta艂ych urz膮dze艅, poza Twoim PC i drukark膮)
3. Router 2 ma ustawion膮 r贸wnie偶 sie膰 LAN 192.168.100.0/24 i wy艂膮czony DHCP (interfejs wewn臋trzny dla LAN oczywi艣cie musi mie膰 inny adres ni偶 Router 1) (to jest router dla Twojego kompa)
4. 艁膮czysz LAN Routera 1 ze switchem
5. 艁膮czysz LAN Router 2 ze switchem
6. Pod艂膮czasz wszystkie inne urz膮dzenia do switcha
7. U siebie na kompie ustawiasz r臋cznie adres IP z GW skierowanym na Router 2
8. Blokujesz na swoim PC w FW ruch wszelaki ruch z sieci 192.168.100.0/24 za wyj膮tkiem adres贸w router贸w.

To na bank zrobisz nawet zwyk艂ym switchem, ale minus jest taki, 偶e rozdzielenie jest na poziomie FW i ka偶de urz膮dzenie musi go posiada膰.

Og贸lnie tak膮 konfiguracj臋 jak chcesz ci臋偶ko jest zrobi膰 za pomoc膮 "domowych" router贸w. Lepiej do czego艣 takiego jakie艣 Cisco kupi膰 lub co艣 podobnej klasy, cho膰by najni偶sze. Np. bez problemu to zrobisz z ASA 5505, nie kosztuje maj膮tku, a mo偶liwo艣ci ma bardzo du偶e i prosty interfejs webowo-aplikacyjny (nie trzeba by膰 Cisco ekspertem).


Dzieki za wyklad - sie pobawie w weekend i zobaczymy co z tego wyjdzie.

_________________
"When I was playing for Manchester United I used to go missing a lot... Miss Canada, Miss United Kingdom, Miss Germany... "

"In 1969 I gave up women and alcohol - it was the worst 20 minutes of my life."


Powered by George Best


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 gru 2016, o 21:39 
Offline
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): 3 sty 2015, o 15:34
Posty: 538
Lokalizacja: Krak贸w
Samoch贸d: Superb III
Silnik: 2.0TSI (220KM)
Obrazek


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 gru 2016, o 21:47 
Offline
Avatar u偶ytkownika

Imi臋: Wojtek
Do艂膮czy艂(a): 5 wrz 2016, o 07:33
Posty: 500
Lokalizacja: Legnica
Samoch贸d: Superb III combi
Silnik: 2.0TDI (190KM)
艁oooo ... skipper mi贸d na moje oczy :lol:


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 gru 2016, o 21:53 
Offline
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): 3 sty 2015, o 15:34
Posty: 538
Lokalizacja: Krak贸w
Samoch贸d: Superb III
Silnik: 2.0TSI (220KM)
a tak z nud贸w szukam obrazk贸w z Superbem :)


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 gru 2016, o 22:29 
Offline

Do艂膮czy艂(a): 5 gru 2015, o 11:40
Posty: 89
Samoch贸d: Inny
Silnik: Inny
ok. 20tys na 16 w S3 1,8TSI combi zrobi艂em i maj膮c DCC jestem zadowolony, a nawet da艂em rad臋 na hamowaniu uszkodzic jedn膮 o kraw臋偶nik (felga ocala艂a). Jak chce sztywno na "Sport" daj臋.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 gru 2016, o 00:08 
Offline
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): 24 lis 2015, o 00:51
Posty: 6410
Lokalizacja: Nowy Sacz
Samoch贸d: Superb II
Silnik: 1.8TSI CDAB (152KM)
Aktualnie: 317 KM/428NM
:lol: sztywno na balonie dobre :lol:

_________________
SII 1,8 TSI mn z modem :) viewtopic.php?f=18&t=7516
SIII 2.0 TDI mn :) viewtopic.php?f=18&t=7431


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 gru 2016, o 10:14 
Offline

Do艂膮czy艂(a): 5 gru 2015, o 11:40
Posty: 89
Samoch贸d: Inny
Silnik: Inny
Nie wiem CLO czy masz DCC ale r贸偶nica jest ogromna. Wg mnie duzo wi臋cej zmiania DCC (comfort/sport) ni偶 r贸偶nica w oponach 16 vs 20. Przecie偶 std zawieszenie zawsze b臋dzie Ci mocno pracowa膰 przy ruszaniu i zakr臋tach nawet przy oponach 20''.
Chyba, 偶e masz u siebie "sportowe" zawiasy i obni偶onego.
Samo DCC obni偶a chyba o 10mm je艣li dobrze pami臋tam a potem usztywniasz na trybie "sport".


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 gru 2016, o 10:23 
Offline
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): 24 lis 2015, o 00:51
Posty: 6410
Lokalizacja: Nowy Sacz
Samoch贸d: Superb II
Silnik: 1.8TSI CDAB (152KM)
Aktualnie: 317 KM/428NM
Nom w艂a艣nie ja mam wprawdzie w SII sportowe i obnizony na 18 i to jest sztywno. W SIII na 17 w por贸wnaniu jest jak na morzu...w dcc takiej r贸偶nicy nie odczuwa艂em ale je藕dzi艂em tylko test贸wka SIII na 18 mo偶e przy d艂u偶szej je藕dzie to zaczyna si臋 zauwa偶a膰....

_________________
SII 1,8 TSI mn z modem :) viewtopic.php?f=18&t=7516
SIII 2.0 TDI mn :) viewtopic.php?f=18&t=7431


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 gru 2016, o 14:30 
Offline
Moderator
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): 10 pa藕 2014, o 10:52
Posty: 6222
Lokalizacja: 艁贸d藕
Samoch贸d: Superb II combi
Silnik: 1.8TSI CDAA (160KM)
16" i DCC :shock:

Nawet ja z moimi upodobaniami nie odwa偶臋 si臋 powiedzie膰, 偶e na 16" jest sztywno. Przecie偶 auto na samym ugi臋ciu opon pi臋knie si臋 ugina, a gumy mam troch臋 mniej ni偶 Ty na swoich 16".

_________________
Obrazek
SIIFL


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 gru 2016, o 18:20 
Offline

Do艂膮czy艂(a): 5 gru 2015, o 11:40
Posty: 89
Samoch贸d: Inny
Silnik: Inny
... zastnawiam si臋, ale chyba jednak zdecydowanie wi臋cej auto siada na sp臋偶ynach/zawieszeniu ni偶 na samej gumie?
Przecie偶 skoda bez DCC/sport lub sportowych amor贸w jest naprawd臋 mi臋kka i jak ruszasz to mocno podnosi prz贸d, jak nie obni偶szysz/ nie usztywnisz.
Drugi temat to paramerty opony bo je艣li dobrze rozumiem, to drugi wymiar (a nie cale) decyduje ile jest gumy z boku na wysoko艣膰 (to jest procent szeroko艣ci opony).


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 gru 2016, o 19:45 
Offline
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): 24 lis 2015, o 00:51
Posty: 6410
Lokalizacja: Nowy Sacz
Samoch贸d: Superb II
Silnik: 1.8TSI CDAB (152KM)
Aktualnie: 317 KM/428NM
no w艂a艣nie jak jest w膮ska opona gumy mniej ale wtedy przyczepno艣膰 s艂absza (bo w膮ska hehe) wi臋c tak czy srak sportowe ustawy i 16 to pomy艂ka :P

_________________
SII 1,8 TSI mn z modem :) viewtopic.php?f=18&t=7516
SIII 2.0 TDI mn :) viewtopic.php?f=18&t=7431


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 gru 2016, o 01:33 
Offline
Moderator
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): 10 pa藕 2014, o 10:52
Posty: 6222
Lokalizacja: 艁贸d藕
Samoch贸d: Superb II combi
Silnik: 1.8TSI CDAA (160KM)
pko24 napisa艂(a):
(...) to drugi wymiar (a nie cale) decyduje ile jest gumy z boku na wysoko艣膰 (to jest procent szeroko艣ci opony).

Pi臋kny, po trosze tak, ale ko艂o w danym aucie 艣rednic臋 ma mniej wi臋cej tak膮 sam膮, wi臋c jak dasz tam 16", to raczej nie machniesz do tego profilu z 19" i na odwr贸t ;)

_________________
Obrazek
SIIFL


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 gru 2016, o 13:53 
Offline
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): 13 lut 2016, o 12:53
Posty: 347
Lokalizacja: Miko艂贸w
Samoch贸d: Superb III combi
Silnik: 1.4TSI (150KM)
Ja na lato mam 18" a na zim臋 mia艂em (odebrane razem z autem) 16"
Superbem przy pr臋dko艣ciach od 140km/h ci臋偶ko trafi膰 w asfalt jak wieje a co dopiero na kole zimowym 16"
Moje 16" zimowe za艂o偶y艂em tylko na tydzie艅 i zaraz sprzeda艂em bo by艂y NIEBEZPIECZNE przy pr臋dko艣ciach autostradowych.
Na 18" jest lepiej ale i tak zostaje mi wymiana spr臋偶yn lub skody na passata bo DCC ju偶 nie do艂o偶臋 niestety...


G贸ra
 Zobacz profil  
 
Offline

Posty: 199
Lokalizacja: Polska


G贸ra
Wy艣wietl posty nie starsze ni偶:  Sortuj wg  
Utw贸rz nowy w膮tek Odpowiedz w w膮tku  [ Posty: 384 ]  Przejd藕 na stron臋 Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 26  Nast臋pna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Nie mo偶esz rozpoczyna膰 nowych w膮tk贸w
Nie mo偶esz odpowiada膰 w w膮tkach
Nie mo偶esz edytowa膰 swoich post贸w
Nie mo偶esz usuwa膰 swoich post贸w
Nie mo偶esz dodawa膰 za艂膮cznik贸w

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne u偶ytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL