Sterownie bramą z przycisków w aucie

Moderator: Elninjo

Awatar użytkownika
mandela
Posty: 90
Rejestracja: 11 gru 2015, o 20:48
Samochód: Superb III
Silnik: 2.0TSI (190KM)
Imię: Marek
Lokalizacja: warszawa

Sterownie bramą z przycisków w aucie

Post autor: mandela » 12 mar 2018, o 19:01

Witam,
Czy ktoś kiedyś dokonywał modyfkacji polegającej na dodaniu przycisków w okolicy tych znajdujacych się przy skrzyni biegów, aby dodać do nich sterowanie bramą?
Chciałbym pozbyć się pilota który lata mi po schowkach i zrobić coś co bedzie wyglądało fachowo i co będzie mi pozwalało na otwarcie/zamykanie bramy posesji oraz bramy garażu (dwa odbiorniki więc i dwa nadajniki, obydwa nadajniki chodzą na 433MHz), odbiorniki są programowalne, więc nie ma problemu z kodowaniem.
Problemem są same przyciski (ich dodanie), możliwość wyzwalania sygnału do bram poprzez naciśnięcie oraz zasilanie które musiałoby być wyprowadzenie gdzieś z czeluści zapalniczki.
Czy ktoś, gdzieś robił coś podobnego lub może polecić magika który by to zrobił tak, aby było dobrze, ładnie i fachowo.
Niestety Skoda nie wpadła na pomysł doposażenia S3 w guziki do bram.
Modyfikację chciałbym zrobić w S3 oraz poprzednim moim aucie czyli Skodzie Yeti, którym śmiga moja żonka.

Pozdrawiam,
Fabia I Flash 1.2 HTP - kiedyś
Yeti Ambition 1.2 TSI - aktualnie oddany w ręce żony
S3 L&K 2.0 TSI 220KM - aktualnie użytkowany

Awatar użytkownika
Enriquez
Posty: 12544
Rejestracja: 2 cze 2012, o 09:20
Samochód: Superb III
Silnik: 2.0TSI (190KM)
Aktualnie: 313 KM / 419 Nm
Imię: Marcin
Lokalizacja: Łódź - Wieś ELW

Sterownie bramą z przycisków w aucie

Post autor: Enriquez » 12 mar 2018, o 19:51

Tak. Gachul tak ma zrobione.
Ja będę sobie zakładał, ale w ten sposób, że wymienię lampkę podsufitki na taką ze sterowaniem dachem. I pod ten guzik dam piloty. Problem w listwie na dole jest taki, że maksymalnie są 3 przełączniki a dalej pusta płytka i jedynie co zostaje to rzeźba.

Coś takiego zamówiłem.

Obrazek
Pozdrawiam
Marcin
---
Nie udzielam porad technicznych na PW. Nie podejmuję się wykonywania żadnych modyfikacji w cudzych samochodach. Proszę mnie o to nie pytać.

Awatar użytkownika
mandela
Posty: 90
Rejestracja: 11 gru 2015, o 20:48
Samochód: Superb III
Silnik: 2.0TSI (190KM)
Imię: Marek
Lokalizacja: warszawa

Re: Sterownie bramą z przycisków w aucie

Post autor: mandela » 12 mar 2018, o 20:19

Dzięki za info.
Sam będziesz to podpinał czy masz magika do tego?
Daj proszę znać co z tego wyjdzie i jakie były finalne koszty moda.
U mnie są potrzebne dwa odzielne guziki jeden od bramy na posesję i drugi od bramy garażu.
Czy wyda z tego, aby sterować dwoma nizależnymi pilotami (lub dwoma guzikami)?
Niestety mój młody często chce wychodzić z garażu (brama garażu musi być otwarta) do ogródka, więć brama na posesję musi być zamknięta (niezależnie sterowane dwoma elementami).
Fabia I Flash 1.2 HTP - kiedyś
Yeti Ambition 1.2 TSI - aktualnie oddany w ręce żony
S3 L&K 2.0 TSI 220KM - aktualnie użytkowany

Awatar użytkownika
Enriquez
Posty: 12544
Rejestracja: 2 cze 2012, o 09:20
Samochód: Superb III
Silnik: 2.0TSI (190KM)
Aktualnie: 313 KM / 419 Nm
Imię: Marcin
Lokalizacja: Łódź - Wieś ELW

Re: Sterownie bramą z przycisków w aucie

Post autor: Enriquez » 12 mar 2018, o 20:46

ten guzik od dachu ma 4 położenia i dwa oddzielne przełączniki
koszt lampki w zasadzie zamyka wszystkie koszty - pomijam jakieś pierdoły typu lutowanie czy piny.
Pozdrawiam
Marcin
---
Nie udzielam porad technicznych na PW. Nie podejmuję się wykonywania żadnych modyfikacji w cudzych samochodach. Proszę mnie o to nie pytać.

Awatar użytkownika
siemi1
Posty: 1431
Rejestracja: 25 mar 2013, o 15:13
Samochód: Superb III combi 4x4
Silnik: 1.6TDI (120KM)
Imię: Piotr
Lokalizacja: Wawa

Re: Sterownie bramą z przycisków w aucie

Post autor: siemi1 » 12 mar 2018, o 22:16

Enriquez pisze:ten guzik od dachu ma 4 położenia i dwa oddzielne przełączniki
koszt lampki w zasadzie zamyka wszystkie koszty - pomijam jakieś pierdoły typu lutowanie czy piny.
Panorama wyklucza takiego moda :( a ty w S2 nie miales w ktorymś przycisku przy skrzyni biegow wcześniej?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Enriquez
Posty: 12544
Rejestracja: 2 cze 2012, o 09:20
Samochód: Superb III
Silnik: 2.0TSI (190KM)
Aktualnie: 313 KM / 419 Nm
Imię: Marcin
Lokalizacja: Łódź - Wieś ELW

Re: Sterownie bramą z przycisków w aucie

Post autor: Enriquez » 12 mar 2018, o 22:55

Miałem w łopatkach DSG.
Pozdrawiam
Marcin
---
Nie udzielam porad technicznych na PW. Nie podejmuję się wykonywania żadnych modyfikacji w cudzych samochodach. Proszę mnie o to nie pytać.

marasmus007
Posty: 686
Rejestracja: 30 kwie 2011, o 01:34
Samochód: Superb III combi 4x4
Silnik: 2.0TSI (280KM)
Aktualnie: JB4 360KM / 450Nm
Imię: Mariusz
Lokalizacja: Poznań

Re: Sterownie bramą z przycisków w aucie

Post autor: marasmus007 » 13 mar 2018, o 09:07

Ja założyłem coś takiego http://allegro.pl/pilot-hb-sensor-do-ni ... 35159.html w wersji dotyk. Przyklejony sensor pod deską zupełnie nie widoczny zbiera nawet z grubości 1cm.
4 w pełni programowalne przyciski , używam od roku działa bez zarzutu zasilane 2 bateriami.
Jest kilka wersji pod różne systemy bramowe do wyboru.

Awatar użytkownika
orlik
Posty: 1381
Rejestracja: 16 lis 2016, o 23:04
Samochód: Superb III 4x4
Silnik: Inny
Aktualnie: 272KM
Lokalizacja: RZ

Re: Sterownie bramą z przycisków w aucie

Post autor: orlik » 13 mar 2018, o 10:56

Ciekawe urządzonko ;)

Awatar użytkownika
Enriquez
Posty: 12544
Rejestracja: 2 cze 2012, o 09:20
Samochód: Superb III
Silnik: 2.0TSI (190KM)
Aktualnie: 313 KM / 419 Nm
Imię: Marcin
Lokalizacja: Łódź - Wieś ELW

Re: Sterownie bramą z przycisków w aucie

Post autor: Enriquez » 16 mar 2018, o 22:11

No i gotowe.

Obrazek
Pozdrawiam
Marcin
---
Nie udzielam porad technicznych na PW. Nie podejmuję się wykonywania żadnych modyfikacji w cudzych samochodach. Proszę mnie o to nie pytać.

Awatar użytkownika
siemi1
Posty: 1431
Rejestracja: 25 mar 2013, o 15:13
Samochód: Superb III combi 4x4
Silnik: 1.6TDI (120KM)
Imię: Piotr
Lokalizacja: Wawa

Re: Sterownie bramą z przycisków w aucie

Post autor: siemi1 » 16 mar 2018, o 23:01

ciekawe czy cos zacznie stukac po pewnym czasie wie.cej taśmy może uzyj :)

Awatar użytkownika
CLO27
Posty: 9736
Rejestracja: 24 lis 2015, o 00:51
Samochód: Superb II
Silnik: 1.8TSI CDAB (152KM)
Aktualnie: 350 KM/435NM
Lokalizacja: Nowy Sacz

Re: Sterownie bramą z przycisków w aucie

Post autor: CLO27 » 16 mar 2018, o 23:02

:lol: erni tibie tez sie nudzi...ale fajna opcja :)
CZARNUCH SII 1,8 TSI mn moc seryjna x 2,5 ;)
viewtopic.php?f=18&t=7516
SIII + kuń + ZJ grand + duster :)

Awatar użytkownika
Enriquez
Posty: 12544
Rejestracja: 2 cze 2012, o 09:20
Samochód: Superb III
Silnik: 2.0TSI (190KM)
Aktualnie: 313 KM / 419 Nm
Imię: Marcin
Lokalizacja: Łódź - Wieś ELW

Sterownie bramą z przycisków w aucie

Post autor: Enriquez » 16 mar 2018, o 23:03

Nic nie będzie stukać. Znam się na tym.
Ten pilot jest na wcisk.
Pozdrawiam
Marcin
---
Nie udzielam porad technicznych na PW. Nie podejmuję się wykonywania żadnych modyfikacji w cudzych samochodach. Proszę mnie o to nie pytać.

Awatar użytkownika
CLO27
Posty: 9736
Rejestracja: 24 lis 2015, o 00:51
Samochód: Superb II
Silnik: 1.8TSI CDAB (152KM)
Aktualnie: 350 KM/435NM
Lokalizacja: Nowy Sacz

Re: Sterownie bramą z przycisków w aucie

Post autor: CLO27 » 16 mar 2018, o 23:40

siemi1 pisze:ciekawe czy cos zacznie stukac po pewnym czasie wie.cej taśmy może uzyj :)
No już wszystko zrozumiem ale żeby kogoś kto szukał stuków ze stetoskopem posądzać o to że zrobi coś co będzie hałasować, to przesadziłeś :D
CZARNUCH SII 1,8 TSI mn moc seryjna x 2,5 ;)
viewtopic.php?f=18&t=7516
SIII + kuń + ZJ grand + duster :)

Awatar użytkownika
siemi1
Posty: 1431
Rejestracja: 25 mar 2013, o 15:13
Samochód: Superb III combi 4x4
Silnik: 1.6TDI (120KM)
Imię: Piotr
Lokalizacja: Wawa

Re: Sterownie bramą z przycisków w aucie

Post autor: siemi1 » 16 mar 2018, o 23:42

CLO27 pisze:
siemi1 pisze:ciekawe czy cos zacznie stukac po pewnym czasie wie.cej taśmy może uzyj :)
No już wszystko zrozumiem ale żeby kogoś kto szukał stuków ze stetoskopem posądzać o to że zrobi coś co będzie hałasować, to przesadziłeś :D
Pod włos go biore :)

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
CLO27
Posty: 9736
Rejestracja: 24 lis 2015, o 00:51
Samochód: Superb II
Silnik: 1.8TSI CDAB (152KM)
Aktualnie: 350 KM/435NM
Lokalizacja: Nowy Sacz

Re: Sterownie bramą z przycisków w aucie

Post autor: CLO27 » 16 mar 2018, o 23:46

;)
CZARNUCH SII 1,8 TSI mn moc seryjna x 2,5 ;)
viewtopic.php?f=18&t=7516
SIII + kuń + ZJ grand + duster :)

ODPOWIEDZ