Forum Skoda Superb

Portal mi艂o艣nik贸w i u偶ytkownik贸w Skody Superb
Teraz jest 25 sie 2019, o 07:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utw贸rz nowy w膮tek Odpowiedz w w膮tku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomo艣膰
PostNapisane: 24 sty 2019, o 21:09 
Offline

Do艂膮czy艂(a): 24 sty 2019, o 20:01
Posty: 3
Samoch贸d: Superb III
Silnik: 2.0TDI (150KM)
Witam,
czy, kto艣 mo偶e wie, jak wymieni膰 - wyj膮膰 czujnik jako艣ci powietrza, wewn膮trz samochodu?
By艂em dzisiaj w serwisie z zupe艂nie innej sprawie. Zrobili co mieli zrobi膰 (kuna pogryz艂a mi przew贸d podci艣nienia}, wymienili je, pod艂膮czyli komputer zresetowali b艂膮d i jest ok. Jak pod艂膮czyli komputer okaza艂o si臋, 偶e mam uszkodzony czujnik jako艣ci powietrza, ale to mog艂o by膰 du偶o wcze艣niej nie koniecznie 艂膮czy艂bym z tym pogryzieniem. Nigdzie nic mi si臋 nie wy艣wietla, 偶adna informacja, 偶e co艣 z tym czujnikiem jest nie tak, dopiero oni mi to powiedzieli. Wiem, 偶e znajduje si臋 on w 艣rodkowym pokr臋tle sterowania klimatyzacj ale nie wiem jak go wyj膮膰. Je艣li nie jest to du偶o pracy to zamieni艂bym si臋 z koleg膮 poniewa偶 te偶 ma takie auto i zobacz臋, czy jest jakakolwiek zmiana.
Wymieni艂bym go na miejscu ale okazuje si臋 ze kosztuje 400z艂 plus robocizna wyjdzie oko艂o 550z艂艂. Troch臋 du偶o jak na co艣 co wog贸le nie widz臋 jakiejkolwiek zmiany w zachowaniu si臋 klimatyzacji od nowo艣ci, ale by膰 mo偶e jest...
Je艣li moze kto艣 mi pom贸c, 偶ebym czego艣 nie urwa艂 to dzi臋ki


G贸ra
 Zobacz profil  
 
Offline

Posty: 199


G贸ra
PostNapisane: 24 sty 2019, o 22:05 
Offline
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): 16 lis 2016, o 23:04
Posty: 1273
Lokalizacja: RZ
Samoch贸d: Superb III 4x4
Silnik: Inny
Aktualnie: 272KM
Powiem Ci tak, te偶 mam po skanowaniu b艂膮d czujnika jako艣ci powietrza - nawet bym o tym nie wiedzia艂 gdyby nie to, 偶e sam sobie przeskanowa艂em OBDeleven. Chcia艂em go ostatnio wymieni膰 na gwarancji podczas przegl膮du, bo im zg艂osi艂em, 偶e po skanowaniu wyst臋puje taka informacja. Serwis by艂 sk艂onny wymieni膰, bo po przeskanowaniu u nich r贸wnie偶 im to wy艣wietli艂o ju偶 nawet przyszykowali ten czujnik do wymiany, natomiast dostali info od gwaranta (widzia艂em tego maila od gwaranta, tak偶e to nie serwis chcia艂 mnie zby膰), 偶e nie trzeba tego wymienia膰 je偶eli wyst臋puje ten komunikat, bo czujnik jest sprawny tylko wyst臋puje jaki艣 b艂膮d ,,statystyczny". Ani serwis ani ja, nie kumamy o co kaman. Wi臋c albo gwarant co艣 wali w kulki albo faktycznie nie jest to uszkodzone i wyst臋puje tylko taki komunikat po przeskanowaniu.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 sty 2019, o 22:48 
Offline

Do艂膮czy艂(a): 24 sty 2019, o 20:01
Posty: 3
Samoch贸d: Superb III
Silnik: 2.0TDI (150KM)
Je艣li to tylko komunikat to 偶aden problem, tym bardziej, 偶e nic si臋 nie 艣wieci i nie denerwuj膮 oka:). Musz臋 sprawdzi膰 ten czujnik, czy jest sprawny.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 sty 2019, o 22:56 
Offline
Moderator
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): 2 cze 2012, o 09:20
Posty: 12278
Lokalizacja: 艁贸d藕 - Wie艣 ELW
Samoch贸d: Superb III
Silnik: 2.0TSI (220KM)
Aktualnie: 313 KM / 419 Nm
Czujnik znajduje si臋 na podszybiu.

Obrazek

_________________
Pozdrawiam
Marcin
---
Nie udzielam porad technicznych na PW. Nie podejmuj臋 si臋 wykonywania 偶adnych modyfikacji w cudzych samochodach. Prosz臋 mnie o to nie pyta膰.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 sty 2019, o 08:27 
Offline

Imi臋: Mariusz
Do艂膮czy艂(a): 30 kwi 2011, o 01:34
Posty: 657
Lokalizacja: Pozna艅
Samoch贸d: Superb III combi 4x4
Silnik: 2.0TSI (280KM)
Aktualnie: JB4 360KM / 450Nm
darek72 napisa艂(a):
Witam,
czy, kto艣 mo偶e wie, jak wymieni膰 - wyj膮膰 czujnik jako艣ci powietrza, wewn膮trz samochodu?
By艂em dzisiaj w serwisie z zupe艂nie innej sprawie. Zrobili co mieli zrobi膰 (kuna pogryz艂a mi przew贸d podci艣nienia}, wymienili je, pod艂膮czyli komputer zresetowali b艂膮d i jest ok. Jak pod艂膮czyli komputer okaza艂o si臋, 偶e mam uszkodzony czujnik jako艣ci powietrza, ale to mog艂o by膰 du偶o wcze艣niej nie koniecznie 艂膮czy艂bym z tym pogryzieniem. Nigdzie nic mi si臋 nie wy艣wietla, 偶adna informacja, 偶e co艣 z tym czujnikiem jest nie tak, dopiero oni mi to powiedzieli. Wiem, 偶e znajduje si臋 on w 艣rodkowym pokr臋tle sterowania klimatyzacj ale nie wiem jak go wyj膮膰. Je艣li nie jest to du偶o pracy to zamieni艂bym si臋 z koleg膮 poniewa偶 te偶 ma takie auto i zobacz臋, czy jest jakakolwiek zmiana.
Wymieni艂bym go na miejscu ale okazuje si臋 ze kosztuje 400z艂 plus robocizna wyjdzie oko艂o 550z艂艂. Troch臋 du偶o jak na co艣 co wog贸le nie widz臋 jakiejkolwiek zmiany w zachowaniu si臋 klimatyzacji od nowo艣ci, ale by膰 mo偶e jest...
Je艣li moze kto艣 mi pom贸c, 偶ebym czego艣 nie urwa艂 to dzi臋ki


Czujnik jest na podszybiu jak pisze Enriquez. Mia艂em podobny problem z uszkodzonym czujnikiem objawia艂o si臋 to chwilowym parowaniem szyb w 艣rodku auta w momencie zamykania otwierania klap nawiewu zewn臋trznego powietrza w trybie AUTO. Czujnik zosta艂 wymieniony na inny model (pono膰 u mnie zamontowany by艂 wadliwy) i problem znikn膮艂. Na forum jest wiele informacji na temat paruj膮cych szyb oraz owego czujnika poszukaj, z tego co mi si臋 wydaje by艂a na ten czujnik cicha akcja serwisowa, jak znajd臋 dokumenty z serwisu to podam numer.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 sty 2019, o 18:07 
Offline

Do艂膮czy艂(a): 24 sty 2019, o 20:01
Posty: 3
Samoch贸d: Superb III
Silnik: 2.0TDI (150KM)
Dzi臋ki za informacj臋, Je艣li b臋dziesz mia艂 te dokumenty to b臋d臋 wdzi臋czny.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 sty 2019, o 09:01 
Offline

Imi臋: Mariusz
Do艂膮czy艂(a): 30 kwi 2011, o 01:34
Posty: 657
Lokalizacja: Pozna艅
Samoch贸d: Superb III combi 4x4
Silnik: 2.0TSI (280KM)
Aktualnie: JB4 360KM / 450Nm
darek72 napisa艂(a):
Dzi臋ki za informacj臋, Je艣li b臋dziesz mia艂 te dokumenty to b臋d臋 wdzi臋czny.


Niestety przekopa艂em wszystko co przysz艂o mi do g艂owy ale nie znalaz艂em tego zlecenia. Przypomina mi si臋 tylko 偶e to by艂 czujnik z innej partii lub zmienionej konstrukcji.
Pami臋tam, 偶e jak pojecha艂em na wymian臋 odprawili mnie za 1 razem z kwitkiem argumentuj膮c, 偶e jest to taki sam czujnik jak ten co mam zamontowany i nie rozwi膮偶e to problemu , po oko艂o 5 dniach by艂 ju偶 inny czujnik i od ponad roku spok贸j.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
Offline

Posty: 199
Lokalizacja: Polska


G贸ra
Wy艣wietl posty nie starsze ni偶:  Sortuj wg  
Utw贸rz nowy w膮tek Odpowiedz w w膮tku  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Nie mo偶esz rozpoczyna膰 nowych w膮tk贸w
Nie mo偶esz odpowiada膰 w w膮tkach
Nie mo偶esz edytowa膰 swoich post贸w
Nie mo偶esz usuwa膰 swoich post贸w
Nie mo偶esz dodawa膰 za艂膮cznik贸w

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne u偶ytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL