Forum Skoda Superb
http://www.superbclub.pl/

Radio 2 DIN - fotorelacja
http://www.superbclub.pl/viewtopic.php?f=45&t=9338
Strona 1 z 2

Autor:  OuTchOrN [ 16 wrz 2017, o 07:23 ]
Tytuł:  Radio 2 DIN - fotorelacja

Witam serdecznie,

W zeszłym tygodniu postanowiłem zakupić radio 2 DIN do mojego auta. Po przejrzeniu oferty renomowanych firm, jedyna sensowna oferta była od firmy Alpine, z ceną rzędu 3/4 tysięcy złotych. Nie jestem audiofilem, a wymiana radia miała rozbudować możliwości multimedialne radia w samochodzie.

Wybór padł na Chińczyka, wyposażonego w Androida, 2GB Ram, 32GB pamięci wewnętrznej oraz 4 rdzeniowy procesor 1.2 GHz (Mediatek), 6,2 Cala wyświetlacz o rozdzielczości 800x480.
Link do allegro: http://allegro.pl/radio-samochodowe-2-din-android-6-0-2gb-32gb-gps-i6959115007.html

Montaż rozpocząłem w środę, a skończyłem w piątek o godzinie 20 (w między czasie praca oraz wyjazd służbowy na cały czwartek).
Na początek, należałoby zdemontować oryginalne radio Symphony - jednak w takiej dziurze jak Gorzów, dostać klucze do radia graniczy z cudem więc trzeba było poradzić sobie bez nich. Na początek poszły w ruch stare karty bankowe. Dociąłem pod odpowiedni wymiar, niestety plastik był zbyt miętki by odgiąć blaszki w radiu, i tym samym nie można było go wyjąc.
Po około 2h walki, postanowiłem wyciągnąć radio po zdemontowaniu części konsoli środkowej.
Na początku podnosimy obudowę lewarka skrzyni biegów. Chwytamy za budowę od wewnętrznej strony materiału i ciągniemy do siebie od strony bliżej konsoli środkowej.
Następnie pod osłonną lewarka znajdziemy 2 śruby TORX20, które należy odkręcić. Następnie wyciągamy wkład popielniczki z przodu, i odkręcamy kolejną śrubę Torx20 umiejscowioną po środku, we wnęce popielniczki. Kiedy odkręcimy te 3 śrubki, możemy bez większej siły wyciągnąć obudowę popielniczki. (Uwaga: z tyłu podłączony jest kabel do zapalniczki, jest on na tyle długi że bez problemu wyciągniecie popielniczkę i go odłączycie)

Następnie łapiemy osłonę, konsoli środkowej (to ta osłona, która idzie obok radia, klimatronika oraz przycisków na konsoli). Łapiemy ją od dołu i ciągniemy delikatnie do siebie. Cała osłona trzyma się na 4 zatrzaskach (metalowych).

Po demontażu osłony, możemy przystąpić do demontażu radia. Ja u siebie wsadziłem wcześniej przygotowane klucze z karty kredytowej i od góry pomogłem małym, płaskim śrubokrętem. Bez uszkadzaniu obudowy konsoli radio wyskoczyło po 2 min walki.
Radio podłączone jest oryginalnie 2 wtyczkami ISO oraz 3 wtyczki od sterowania kierownicą, zmieniarki oraz żółta wtyczka, która u mnie była pusta zestaw głośnomówiący?)

Teraz odkręcamy Panel klimatronika - 4 śruby widoczne po zdjęciu osłony konsoli środkowej. Po odkręceniu śrub, panel bez żadnej siły wyjmujemy, i odczepiamy 4 wtyczki. Ja je delikatnie śrubokrętem podważyłem. Wyszły bez większego oporu.

Teraz zostało nam odkręcić, plastikową konstrukcję trzymającą wszystkie wyżej wymienione elementy. Na początek, 2 śruby Torx20 na samym dole, które przysłaniała obudowa popielniczki, następnie we wnętrzu obudowy, na wysokości klimatronika kolejne 2 śruby Torx20. następnie w miejscu zamontowanego radia 1 śruba, przykręcona na tylnej części plastikowej konstrukcji, we wnęce po radiu, na samym końcu 2 śrby Torx20 znajdujące się pod kratkami nawiewu.

Po odkręceniu wszystkich śrub, panel wychodzi bez problemu.
Podłączenie radia:
Na początek prąd, trzeba ogarnąć co będziemy używać i jak podłączyć:
Kostka ISO -
Pin 8 - masa
Pin 7 - prąd stały 12V
Pin 6 - oświetlenie
Pin 5 - prąd 12V stały
Pin 3 - prąd po stacyjce.
Pozostałe kable nie były mi potrzebne, więc ich nie sprawdzałem.
Ja osobiści wykorzystałem pin 8,7,6,3.
Osobiście kupiłem żeńską kostkę iso, i polutowałem z oryginalną 20pinową wtyczką radia. Nie chciałem ingerować w żaden sposób w ori. instalację radia. Wszyskie zmiany pinów dokonywałem w dokupionej wtyczce żeńskiej ISO.
Wszystkie kable polecam lutować - a nie skręcać i robić partyzantkę. Polecam również zakupić osłony termokurczliwe, oraz taśmę materiałową, by to ładnie wszystko na koniec wykończyć.

Montaż radia, osobiście polecam zakupić dedykowaną kieszeń 2 din, jeżeli jednak takowej nie macie jak ja, polecam zrobić szablon dziur i odwiercić w plastiku w odpowiednim miejscu - ja trochę niestety musiałem porzeźbić, bo szablon był mało dokładny.

Kiedy już przykręcicie radio do plastikowej konstrukcji, pozostaje wam montaż w odwrotnej kolejności. Przed poskładaniem odpalcie radio na "krótko" sprawdźcie jak działa. W moim przypadku nie mogłem przykręcić śruby we wnęce radia, zastąpiłem tą śrubę bardzo mocną taśmą dwustronną firmy Tessa, by zapobiec wibracją i niechcianym trzaskom z wnętrza kokpitu.

Polecam zaopatrzyć się w przejściówkę do Anteny, VW/Skoda stosują płaską wtyczkę antenową, a większość urządzeniem z Chin obsługuje "bolec".
Zdjęcia:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Autor:  maniek_202 [ 16 wrz 2017, o 11:14 ]
Tytuł:  Re: Radio 2 DIN - fotorelacja

Powiem Ci ze fajnie wygląda. Z jednej strony w superbie bardziej pasuje stare oryginalne radio no ale patrząc na wygodę to wiadomo, że radio na androidzie z zestawem głośnomówiącym itd. jest lepszym rozwiązaniem

Autor:  OuTchOrN [ 16 wrz 2017, o 11:30 ]
Tytuł:  Re: Radio 2 DIN - fotorelacja

Witam dziękuję, obecnie nie podłączyłem jeszcze:
- wideo rejestrator (kamera przód),
- kamera cofania,
- aux,
- usb,

te 4 rzeczy nie zostały podłączone ponieważ nie miałem już czasy rozbierać dalej auto.

Obecnie została mi jeszcze jedna wada do wyeliminowania, mianowicie, podczas postoju podświetlenie radia działa, jak ruszę, zaczyna one gasnąć i się zapalać - może jakiś zanik zasilania?

Wybrałem to radio, ponieważ wyglądem nie jest mega nowoczesne, a właśnie takie wnętrze Superb 3u jest. Zostało oczywiście ładnie skonfigurować urządzenie, i myślę, że będę zadowolony.

Zastanawia mnie jeszcze czy odpowiednio podłączyłem głośniki, czy kostka iso w VW/Superb nie ma odwrotnie podłączonych głośników? (+/-) - troche mało basu leci z głośników, ale to jak będę dorzucał w/w elementy zweryfikuje.

Podświetlenie radia jest zielone, nie widać tego dobrze na zdjęciu, i nie odbiega mocno od oryginalnej barwy.

Autor:  Suczki [ 9 gru 2017, o 08:35 ]
Tytuł:  Re: Radio 2 DIN - fotorelacja

http://allegro.pl/show_item.php?item=6985583900&msg=Twój+e-mail+został+wysłany.&msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a1444b540a86acf77d00be2ff62


Sam będe kupował te radyjko co ty...

Cena już jest trochę niższa, zniwelowałeś problemy z basami?

Autor:  OuTchOrN [ 1 sty 2018, o 23:23 ]
Tytuł:  Re: Radio 2 DIN - fotorelacja

Witam. Zamienilem na wtyczce przewody (+/- na -/+) ustqwilem eq. I powiem ze jak dla mnie gra naprawde ok!

Problem podświetlenia tez wyeliminowalem. Potargalem prad bezposrednio z przed sciemniacza. Dzieki temu radio swieci jak nalezy!!

Autor:  kurtz666 [ 16 lut 2018, o 16:34 ]
Tytuł:  Re: Radio 2 DIN - fotorelacja

Tez kupilem podobne radio, tyle ze dedykowane do skody z Aliexpress. Mialem problemy z podlaczeniem canbus decodera, ale po przekopaniu neta znalazlem. Polecam!

Autor:  OuTchOrN [ 4 mar 2018, o 13:00 ]
Tytuł:  Re: Radio 2 DIN - fotorelacja

Masz moduł do podłączenia sterowania z kiery? zapodaj link jak to podłączyć.

Autor:  fkdesign [ 20 kwi 2018, o 17:04 ]
Tytuł:  Re: Radio 2 DIN - fotorelacja

kurtz666 napisał(a):
Tez kupilem podobne radio, tyle ze dedykowane do skody z Aliexpress. Mialem problemy z podlaczeniem canbus decodera, ale po przekopaniu neta znalazlem. Polecam!


Możesz przybliżyć jak Ci się udało podłączyć canbus decoder?

Ja od 3 dni szukam informacji w necie i nie mogę się połapać jak to ogarnąć.
Pod jakie przewody podpinałeś canbus decoder?

Autor:  kurtz666 [ 22 maja 2018, o 06:19 ]
Tytuł:  Re: Radio 2 DIN - fotorelacja

Sorry kolego, dawno nie przegladalem forum i zamulilem. A jakie masz oryginalne radio? Tez symphony? Z CAN-busem?

Autor:  OuTchOrN [ 28 maja 2018, o 19:29 ]
Tytuł:  Re: Radio 2 DIN - fotorelacja

Dokładnie tak, Symphony CD, 2007 rok, więc wszystko po CAN.

Autor:  kurtz666 [ 1 cze 2018, o 17:54 ]
Tytuł:  Re: Radio 2 DIN - fotorelacja

Ok wiec wszystko tak samo jak u mnie. Piny od canbus-a to 8 i 9 z kostki c. Zdjecie ponizej o ile sie zaladuje... podlaczasz do nich canbus decoder i powinno smigac. Nie pamietam ktory to high a ktory low ale w razie potrzeby sprobuj naprzemiennie w razie jakby nie dzialalo.

https://ibb.co/e4y4xd

Autor:  OuTchOrN [ 9 cze 2018, o 13:31 ]
Tytuł:  Re: Radio 2 DIN - fotorelacja

no to jeszcze jakiś canbus dekoder by się przydał. Masz jakiś link, gdzie to można kupić?

Autor:  kurtz666 [ 11 cze 2018, o 18:44 ]
Tytuł:  Re: Radio 2 DIN - fotorelacja

No tu moze byc problem... Mi radio z xtrons przyszlo z dekoderem. Tylko jak pisalem wyzej musialem zmienic kable bo zle podlaczyli. Najwazniejsze ze sterowanie radia z kiery dziala. Pozatym sygnal wstecznego, otwartych drzwi itd. Ale juz np napiecie ladowania, poziom oleju i inne zaawansowane opcje nie dzialaja. Ja mam taki jak w linku:

https://ibb.co/eTApHo

Autor:  Daniel303 [ 15 cze 2018, o 07:24 ]
Tytuł:  Re: Radio 2 DIN - fotorelacja

kurtz666 napisał(a):
Tez kupilem podobne radio, tyle ze dedykowane do skody z Aliexpress. Mialem problemy z podlaczeniem canbus decodera, ale po przekopaniu neta znalazlem. Polecam!



Hejka! Czy mógłbyś dać jakiekolwiek namiary na swoje radyjko które kupiłeś z aliexpress? Możliwe że teraz tej aukcji nie ma, ale winieneś mieć jakieś potwierdzenie na mejlu itp.

Pozdrawiam!

Autor:  kurtz666 [ 18 cze 2018, o 19:01 ]
Tytuł:  Re: Radio 2 DIN - fotorelacja

Ja mam taki model z zewnatrz jak w linku. Za ta sama kase wysylka z UK, po paru dniach w PL. Dalem tyle samo ponad pol roku temu. Jedyna roznica ze moj sprzet jest troche slabszy i dzis kupilbym ten z linku (wtedy takich nie mieli) ja tez mam 8 rdzeni ale 2gb ram. Ogolnie nic sie nie tnie i plynnie chodzi ale lepiej miec wiecej pamieci
Dzwiek taki sam jak w oryginalnym symphony, wiec jestem jak najbardziej zadowolony z zakupu.
https://m.aliexpress.com/item/32851197948.html

Strona 1 z 2 Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/