Forum Skoda Superb
http://www.superbclub.pl/

Sygnał Gala w radiu z navi
http://www.superbclub.pl/viewtopic.php?f=45&t=7755
Strona 1 z 1

Autor:  reaktor czarnobyl [ 22 cze 2016, o 10:11 ]
Tytuł:  Sygnał Gala w radiu z navi

Witam, mam pytanie. Mam oryginalne radio z nawigacją i podłączoną odtwarzaczem dvd. niestety podczas jazdy wyświetla się informacja "zu ihrer sicherheit wird der fahrt kein fernsehbild gezeigt". i tu pytanie czy ktoś wie jak to zrobić żeby się nie wyświetlała ta informacja (przez to nie widzę panelu odtwarzacza i nie wiedzę jakie utworzy przełączam :( ). Czytałem coś o sygnale gala, ale znawcą nie jestem i czy to w ogóle jest możliwe ???

Autor:  kamracik [ 22 cze 2016, o 10:22 ]
Tytuł:  Re: Sygnał Gala w radiu z navi

Wziąć za pewne kabelek VCDS i odblokować możliwość VIM (Video In Motion).

Autor:  pab567 [ 22 cze 2016, o 14:31 ]
Tytuł:  Re: Sygnał Gala w radiu z navi

To w Superbie I da się odblokować VIM z VCDS?

Autor:  kamracik [ 22 cze 2016, o 14:46 ]
Tytuł:  Re: Sygnał Gala w radiu z navi

Napisałem "zapewne" bo nie jestem pewien, Wy magicy to powinniście wiedzieć :D

Autor:  kamracik [ 22 cze 2016, o 15:03 ]
Tytuł:  Re: Sygnał Gala w radiu z navi

Ok, poprawiam się zatem, bo nie mogę znaleźć czy można to zrobić za pomocą kabla.

znalazłem natomiast informację, że robi się to modułem, np. takim:
http://vagtec.co.uk/eshop/tv-in-motion- ... -navi.html

Podłączenie z tego co widzę P&P.

Autor:  pab567 [ 22 cze 2016, o 15:11 ]
Tytuł:  Re: Sygnał Gala w radiu z navi

Ale ja Ci nic nie zarzucałem ... Jedynki w ogóle nie znam. W II nie da się tego zrobić VCDSEem - albo Soft, albo narzędzia serwisowe (SetConfig, Martech). W III da się ponoć robict VCP - o szczegóły trzeba by pytać Enriqueza bo on VCP posiada a ja nie (i póki co nie zamierzam).

Autor:  kamracik [ 22 cze 2016, o 15:13 ]
Tytuł:  Re: Sygnał Gala w radiu z navi

Spoko, nie poczułem się dotknięty, zmotywowałeś mnie tylko, aby pogrzebać w necie ;)

Wydawało mi się, że spokojnie to się robi VCDS'em zwłaszcza, że radio dość stare, ale jak teraz poczytałem to wszyscy faktycznie albo odcinają sygnał Gala (w starszych egzemplarzach) albo montują puszki, które zapewne po prostu zmieniają sygnał o prędkości pod radio.

Autor:  kamracik [ 22 cze 2016, o 15:27 ]
Tytuł:  Re: Sygnał Gala w radiu z navi

Heh.. to jest mod na 5 minut słownie, pod warunkiem, że radio, które jest to RNS-D (MFD-1).

Sygnał gala idzie tylko i wyłącznie jednym kablem (mówią, że biało-niebieskim), PIN 1 na kostce III poniżej:
Obrazek

Ludzie sugerują nie rozłączać go na stałe tylko wmontować stycznik pomiędzy, aby móc włączać/wyłączać sygnał, bo zdarza się, że ma on również wpływ na dokładność nawigacji, zwłaszcza przy słabym sygnale. Pewnie w zależności od softu, bo widzę, że również sygnał idzie jeszcze z ABS.

I tyle magii.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/