Forum Skoda Superb

Portal mi艂o艣nik贸w i u偶ytkownik贸w Skody Superb
Teraz jest 24 sie 2019, o 20:52

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utw贸rz nowy w膮tek Odpowiedz w w膮tku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomo艣膰
PostNapisane: 22 kwi 2016, o 13:59 
Offline

Do艂膮czy艂(a): 25 maja 2011, o 19:29
Posty: 24
Lokalizacja: Jaworzno
Samoch贸d: Superb I
Silnik: 1.9TDI AWX (130KM, 5b)
Witam Panowie i Panie. Od pewnego czasu mam problemy z odbiorem fal radiowych FM w superb I na fabrycznym radiu Symphony.
Po zaci膮gni臋ciu kilku informacji zmierzy艂em kabel antenowy pomi臋dzy radiem a anten膮 - dobry, wymieni艂em anten臋 razem z podstawk膮 na now膮 - orginaln膮 i nadal jest to samo. Nie mam juz pomys艂贸w co jeszcze mo偶e by膰 nie tak. Mo偶e podpowiecie? W jaki spos贸b wzmacniany jest sygna艂 w tych radiach? Co jeszcze mo偶na zrobi膰 偶eby uzdrowi膰 sytuacj臋?
Z g贸ry dzi臋kuj臋 za pomoc.
Pozdrawiam.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
Offline

Posty: 199
Lokalizacja: Polska


G贸ra
PostNapisane: 16 maja 2016, o 06:54 
Offline

Imi臋: Krzysiek
Do艂膮czy艂(a): 10 lip 2012, o 10:17
Posty: 2868
Lokalizacja: Rzesz贸w
Samoch贸d: Inny
Silnik: Inny
Aktualnie: 220KM 440Nm
Nie wiem jak w O1, ale w O2 jest wzmacniacz antenowy zasilany przez kabel antenowy. Mo偶e po prostu wzmacniacz nie dostaje zasilania z radia?

_________________
By艂 S2 1,8TSI 4x4 2012 Obrazek


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 maja 2016, o 16:36 
Offline

Do艂膮czy艂(a): 17 lut 2013, o 16:00
Posty: 75
Lokalizacja: Legionowo
Samoch贸d: Superb III
Silnik: 2.0TSI (220KM)
A nie zakladales dziennych (ledow)?


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 cze 2019, o 08:29 
Offline

Imi臋: Maciek
Do艂膮czy艂(a): 25 sie 2017, o 17:18
Posty: 2
Samoch贸d: Superb II combi
Silnik: 2.0TDI CBBB (170KM)
Witam,

mam SII kombi z 2012r. Zmieni艂em oryginalnego Columbusa na Androida i zauwa偶y艂em, 偶e s艂abiej gra radio FM. Zamontowany mam separator. Zasilanie +12V na separator podane. Zrobi艂em test i bez separatora radio w og贸le nie gra, z separatpraem jest znacznie lepiej. Nie tak samo jednak jak na oryginalnym, w miejscach gdzie oryginalne radio jeszcze gra艂o, android juz gubi fale FM. Przeszuka艂em wiele stron w internecie i znalaz艂em tam dwie sprzeczne informacj臋. Jedna podaje 偶e wzmacniacz jest w oryginalnym radio, za to druga 偶e w SII powinien by膰 wzmacniacz przy antenie. Rozmontowa艂en podbitk臋 przy antenie ale z anteny (rekin) wychodzi tylko jeden kabelek zako艅czony wtyczka "Fakra".
Pro艣ba o info jak to jest w naszych SII kombi? jesli faktycznie wzmacniacz jest w radiu to czy mo偶ecie poleci艣 jaki艣 wzmacniacz kt贸ry m贸g艂bym zamontowa膰?

PS. Sprawdzi艂em r贸wnie偶 Columbusa i na wyj艣ciu antenowym jest +12V, tak jakby wzmacniacz by艂 gdzie艣 mi臋dzy radiem a anten膮.


Dzi臋ki bardzoz a odpowied藕.

Pozdrawiam


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 cze 2019, o 10:41 
Offline

Imi臋: Krzysztof
Do艂膮czy艂(a): 26 kwi 2017, o 19:26
Posty: 145
Lokalizacja: Gorz贸w Wielkopolski
Samoch贸d: Superb I
Silnik: 1.9TDI AJM (115KM)
Kolego niestety to dzia艂 dla posiadaczy S1. W S1 wymacniacz znajduje si臋 w radiu, i po wymianie na nie oryginalne raido, nale偶y takowy dodatkowo zamontowa膰.

W S2 niestety nie wiem. Ale szuka艂bym po tematach na forum Passata b6 - to wko艅cu wszystko to samo.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 cze 2019, o 10:58 
Offline
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): 16 lis 2017, o 22:28
Posty: 456
Samoch贸d: Superb I
Silnik: 2.8 V6 AMX (193KM)
W autach grupy VAG wzmacniacz prawie zawsze jest w stopce anteny.
Z radia wychodzi tylko zasilanie dla niego.

W s2 wyst臋powa艂o co艣 takiego jak "przetwornik impedancji anteny", zamontowane jest to w s艂upku C (etka z wyszukiwaniem po vin prawd臋 Ci powie).

W przypadku zmiany na niefabryczne radio trzeba do艂o偶y膰 separator.
Druga sprawa to, 偶e "chi艅czyki" zazwyczaj maj膮 tragiczny tuner FM.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 cze 2019, o 12:26 
Offline

Imi臋: Krzysztof
Do艂膮czy艂(a): 26 kwi 2017, o 19:26
Posty: 145
Lokalizacja: Gorz贸w Wielkopolski
Samoch贸d: Superb I
Silnik: 1.9TDI AJM (115KM)
Ale jakim Kablem idzie zasilanie do wzmacniacza w Antenie? W podsufit贸wce do zwyk艂ej anteny idzie wy艂膮cznie kabel antenowy. Brak jakiegokolwiek kabla, zasilaj膮cego wzmaniacz.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 cze 2019, o 12:28 
Offline
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): 16 lis 2017, o 22:28
Posty: 456
Samoch贸d: Superb I
Silnik: 2.8 V6 AMX (193KM)
Antenowym


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 cze 2019, o 19:48 
Offline

Imi臋: Krzysztof
Do艂膮czy艂(a): 26 kwi 2017, o 19:26
Posty: 145
Lokalizacja: Gorz贸w Wielkopolski
Samoch贸d: Superb I
Silnik: 1.9TDI AJM (115KM)
Wygl膮da na to 偶e masz racj臋. Gdzie艣 kiedy艣 czyta艂em farmazony, 偶e wzmacniacz jest wbudowany w radio.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
Offline

Posty: 199
Lokalizacja: Polska


G贸ra
Wy艣wietl posty nie starsze ni偶:  Sortuj wg  
Utw贸rz nowy w膮tek Odpowiedz w w膮tku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Nie mo偶esz rozpoczyna膰 nowych w膮tk贸w
Nie mo偶esz odpowiada膰 w w膮tkach
Nie mo偶esz edytowa膰 swoich post贸w
Nie mo偶esz usuwa膰 swoich post贸w
Nie mo偶esz dodawa膰 za艂膮cznik贸w

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne u偶ytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL