opcja PHONE - problem

beck
Posty: 7
Rejestracja: 7 mar 2019, o 13:38
Samochód: Superb I
Silnik: 1.9TDI AVF (130KM, tiptronic)

opcja PHONE - problem

Post autor: beck » 19 mar 2019, o 15:25

witam,
dzisiaj rano zauważyłem w radiu opcje PHONE - nic nie działa, radio ani CD, na ekranie tylko napis PHONE, radio nie reaguje na żaden przycisk (poza wyciąganiem płyty cd) ...
dodam, że nie podłączałem żadnego telefonu, do wczoraj radio odbierało bez problemu, CD tez działało bez problemu...
czy to może być np. przez za słaby akumulator i przez jakiś spadek napięcia coś p*** ?
pomózcie, bo jezdze dzisiaj cały dzień "po cichu" ;)

Awatar użytkownika
piotraskbw
Posty: 489
Rejestracja: 16 lis 2017, o 22:28
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Aktualnie: 200KM / 460Nm
Lokalizacja: LDZ

Re: opcja PHONE - problem

Post autor: piotraskbw » 20 mar 2019, o 00:50

Zobacz czy nie masz podanej masy na pin nr 2 czarnej wtyczki radia

tomkasz
Posty: 20
Rejestracja: 12 sty 2019, o 14:37
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Imię: Tomek
Lokalizacja: małopolska

Re: opcja PHONE - problem

Post autor: tomkasz » 23 kwie 2019, o 15:32

U mnie także występuje ten problem. Pojawia się co jakiś czas, bliżej nieokreślony (kilka tygodni, czasem miesięcy). Po weryfikacji o której pisze piotraskbw i przeszukaniu wielu forów (polskich i zagranicznych, dla całej grupy vw), niestety nie znalazłem rozwiązania. Po prostu przyzwyczaiłem się do resetowania radio "z bezpiecznika", po wystąpieniu tej "awarii" (środkowy, żółty bezpiecznik 20A, w ostatnim rzędzie, w zestawie bezpieczników po lewej stronie kierownicy).

beck
Posty: 7
Rejestracja: 7 mar 2019, o 13:38
Samochód: Superb I
Silnik: 1.9TDI AVF (130KM, tiptronic)

Re: opcja PHONE - problem

Post autor: beck » 25 lip 2019, o 21:26

kolejny raz mialem problem z radiem, zrobiłem myk z wyciągnięciem bezpiecznika... radio zadziałało, natomiast teraz jest na ekranie SAFE i radio czeka na kod, czterocyfrowy...
pytanie : czy jest jakiś uniwersalny kod, który rozkoduje to radio czy musze gdzieś szukać? i jeśli tak to gdzie?
pzdr.

tomkasz
Posty: 20
Rejestracja: 12 sty 2019, o 14:37
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Imię: Tomek
Lokalizacja: małopolska

Re: opcja PHONE - problem

Post autor: tomkasz » 25 lip 2019, o 21:35

Standardowo rozkodowuje się po CAN automatycznie po włączeniu zapłonu i odczekaniu kilka sekund (jeżeli jest z tego samochodu, bądź "zakodowane" dla niego).

beck
Posty: 7
Rejestracja: 7 mar 2019, o 13:38
Samochód: Superb I
Silnik: 1.9TDI AVF (130KM, tiptronic)

Re: opcja PHONE - problem

Post autor: beck » 25 lip 2019, o 22:05

ide sprawdzic... zaraz napisze czy działa :)

p.s. zadziałało :)... wczesniej bawiłem sie bez kluczyka, teraz po włączeniu zapłonu i odcekaniu kilku sekund radio działa bez problemu... dzięki wielkie.
pzdr.

tomkasz
Posty: 20
Rejestracja: 12 sty 2019, o 14:37
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Imię: Tomek
Lokalizacja: małopolska

Re: opcja PHONE - problem

Post autor: tomkasz » 25 lip 2019, o 22:14

8-) cieszę się.

ODPOWIEDZ