Forum Skoda Superb

Portal mi艂o艣nik贸w i u偶ytkownik贸w Skody Superb
Teraz jest 24 wrz 2017, o 21:56

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utw贸rz nowy w膮tek Odpowiedz w w膮tku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomo艣膰
PostNapisane: 13 maja 2013, o 12:21 
Offline

Do艂膮czy艂(a): 13 maja 2013, o 10:45
Posty: 2
Samoch贸d: Superb I
Silnik: 2.0TDI BSS (140KM)
Mam superb 1 Clasic. Mam komputer pod manetk膮 po prawej stronie.
Podobno wystarczy zmieni膰 manetk臋 z lewej na taka z tempomatem bo komputer jest ten sam, tylko brak manetki i juz tempomat ma dzia艂a膰? Ma ktos do艣wiadczenie w tej kwestii? Nie mam wy艣wietlacza na 艣rodku mi臋dzy zegarami.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
Offline

Posty: 199


G贸ra
PostNapisane: 16 maja 2013, o 10:22 
Offline

Do艂膮czy艂(a): 15 mar 2012, o 14:34
Posty: 18
Lokalizacja: Mazowieckie
Samoch贸d: Superb I
Silnik: 1.9TDI AWX (130KM, 5b)
Wymienia艂em w szkodniku S I 1,9TDI AWX. Wystarczy dokupi膰 manetk臋 do tempomatu. dorobi膰 kawa艂ek wi膮zki do pod艂膮czenia i wstroi膰 kompem i powinno dzia艂a膰. 99% superb贸w obs艂uguje tempomaty, mojemu fachowcowi monta偶 zaj膮艂 oko艂o 3 godzin. Pozdrawiam


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 maja 2013, o 14:05 
Offline

Do艂膮czy艂(a): 13 maja 2013, o 10:45
Posty: 2
Samoch贸d: Superb I
Silnik: 2.0TDI BSS (140KM)
Dorobic kawa艂ek wi膮zki. Cyli nie jest to tylko kwestia manetki. dziekuje


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 maja 2013, o 14:32 
Offline

Do艂膮czy艂(a): 3 maja 2013, o 07:57
Posty: 6
Samoch贸d: Superb I
Silnik: 1.9TDI AWX (130KM, 5b)
odysey2001 napisa艂(a):
Wymienia艂em w szkodniku S I 1,9TDI AWX. Wystarczy dokupi膰 manetk臋 do tempomatu. dorobi膰 kawa艂ek wi膮zki do pod艂膮czenia i wstroi膰 kompem i powinno dzia艂a膰. 99% superb贸w obs艂uguje tempomaty, mojemu fachowcowi monta偶 zaj膮艂 oko艂o 3 godzin. Pozdrawiam





a skad ten fachowiec i ile bierze za taka robote ??


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 kwi 2016, o 22:55 
Offline

Do艂膮czy艂(a): 26 kwi 2016, o 22:49
Posty: 1
Samoch贸d: Superb I
Silnik: 1.9TDI AVB (100KM)
Przepraszam, 偶e od艣wie偶am ale... Manetk臋 mam. Co znaczy "wystroi膰 kompem"? Zakodowa膰? Je艣li tak, to jakiego kodu nale偶y u偶y膰?


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 kwi 2016, o 07:24 
Offline
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): 9 sty 2014, o 21:06
Posty: 2552
Samoch贸d: Toyota Hilux
Silnik: 3.0 D-4D (171KM)


Ostatnio edytowano 22 lip 2016, o 08:22 przez elmi_k, 艂膮cznie edytowano 1 raz

G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 kwi 2016, o 07:50 
Offline
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): 23 sty 2015, o 17:53
Posty: 12492
Lokalizacja: MS
Samoch贸d: Inny
Silnik: Inny
001


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 mar 2017, o 11:10 
Offline

Do艂膮czy艂(a): 19 mar 2017, o 10:51
Posty: 1
Samoch贸d: Superb I
Silnik: 1.9TDI AWX (130KM, 5b)
Oko艂o miesi膮ca temu dok艂ada艂em tempomat do swojej SS1, 2005r. 1.9 AWX. Z informacji jakie uzuska艂em w necie wynika艂o, 偶e wystarczy dokupi膰 sam膮 manetk臋 i j膮 "w艂膮czy膰" za pomoc膮 kompa. Wersja druga by艂a taka, 偶e trzeba dokupi膰 lub dorobi膰 wi膮zk臋 kt贸ra b臋dzie wpinania w manetk臋. Nie czy Skoda czasem dodawa艂a wi膮zk臋 czy nie. U mnie jej nie by艂o.

Generalnie sprawa wygl膮da tak. Musimy kupi膰 manetk臋 (najlepiej oryginalna). Wi膮zka z oryginaln膮 wtyczk膮 wpinana jest w manetk臋 a drugi jej koniec w sterownik silnika za pomoc膮 go艂ych pin贸w. Problemem podobno jest schemat wi膮zki oraz to gdzie jaki pin podpi膮膰. Problem jest poniewa偶 wg. Skody do SS1 nie by艂o schemat贸w w wersji elektronicznej w jedynie papierowych i r贸偶ni si臋 w zale偶no艣ci od wersji silnikowej i jest inaczej ni偶 w passacie B5.

Kwestia monta偶u. Trzeba wypi膮膰 poduszk臋, odkr臋ci膰 kierownic臋. Nast臋pnie trzeba si臋 dosta膰 do sterownika silnika - 艣ci膮gamy plastik os艂aniaj膮cy miejsce zas艂aniaj膮ce akumulatorowe oraz odkr臋camy wycieraczki i 艣ci膮gamy os艂on臋 pod nimi. Sterownik jest w plastikowej obudowie przy podszybiu od strony kierowcy. Na koniec zaprogramowa膰.

Zabawa nie jest prosta w brew pozorom. Ja zostawi艂em swoj膮 SS1 specjalistom we Wroc艂awiu. 4h ich pracy i moje 400z艂. W cenie by艂a jedynie wi膮zka i robocizna, manetk臋 kupi艂em sam ASO za 170z艂. Z efekty jestem zadowolony bo wi膮zka wygl膮da jak fabryczna tj. zamontowano nowe kable bez lutowania przycinania czy innej rze藕by, ca艂o艣膰 zabezpieczona bezpiecznikiem. Warsztat czysty zadbany zajmuj膮cy si臋 tylko dok艂adaniem elektroniki a nie sam膮 mechanik膮.
Tempomat dzia艂a idealnie, posiada pami臋膰 pr臋dko艣ci, wszystkie guziki dzia艂aj膮 a na desce nie pojawia si臋 kontrolka bo jej w SS1 nie ma.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
Offline

Posty: 199


G贸ra
Wy艣wietl posty nie starsze ni偶:  Sortuj wg  
Utw贸rz nowy w膮tek Odpowiedz w w膮tku  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Nie mo偶esz rozpoczyna膰 nowych w膮tk贸w
Nie mo偶esz odpowiada膰 w w膮tkach
Nie mo偶esz edytowa膰 swoich post贸w
Nie mo偶esz usuwa膰 swoich post贸w
Nie mo偶esz dodawa膰 za艂膮cznik贸w

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne u偶ytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL